Poreklo prezimena Brčin

3. februara 2012.

komentara: 9

Prezime Brčin potiče iz Like (Gračac). Pojavljuje se i u Bosanskoj krajini u Brestovcu (Blagajsko Polje), kao i u Marijinom Majuru (Bačka), ali sa ličkim poreklom.

Prema knjizi “Srpski prezimenik” Velimira Mihajlovića, postoji i kao češki oblik Brčin.

Osnova Brč- nije izrazito frekfentna kad su u pitanju srpska prezimena.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan

POZNATI: Džon Dejvid Brčin (Jovan Brčin), vajar

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

 1. Nebojša

  KRSNA SLAVA: Đurđevdan

 2. danica

  poznati Brcin:JOHN DAVID BRCIN-VAJAR
  Po predanju poticemo iz Italije ,slicno prezime Brcino -Ialija,vrlo cesto ime predaka David pa se pretpostavlja da smo Jevrejskog porekla.
  Ima nas u Gracacu ,zaseok Brcini,sa vrlo starim grobljem !Pretpostavlja se da se iz Like deo raselio u Bosnu krajem 19.veka ,i u Vojvodinu pocetkom 20 veka.U Vojvodinu- Stepanovicevo su se naselili licki Brcini,solunski dobrovoljci a Banat bosanski.

  • Miroslav

   Ja sam Brčin porjeklom iz Srednjeg Dubovika Bosanska Krupa.Akobogda sledeće godine planiram da posjetim Gračac i saznam više o mojim precima.Vjerovatno neko ima ko bih dao neke informacije.

 3. Jovica

  Prema informacijama kojima ja raspolažem, a svi su vezani za istraživanje jedne Brčinove snaje (Slobodanke Brčin, rođene Cvetković), Brčini potiču iz Gračaca u Lici. Početkom 19-og vijeka iz okoline Knina u Gračac se naseljava Luka sa ženom Janjom. Koje je prezime Luka ranije imao, nije mi poznato, ali su njega zbog velikih brkova “krstili” Brčinom i to prezime nose svi njegovi potomci. Da Brčini potiču iz Gračaca može se smatrati po Brčinovom vrščiću (brdu iznad zaseoka Brčini) kao i Brčinovom groblju. Na groblju se nalazi stari spomenik, među Brčinima poznat kao “kameni krst” sa koga više nije moguće dešifrovati šta piše. Ne zna se pouzdano koliko su djece Luka i Janja imali, ali se spominju tri sina: Đurađ, Danilo (Dako, po njemu nadimak ogranka “Dakićevi”) i Jovan.
  Po staroj legendi bila su tri ili četiri brata, jedan ostade u Gračacu, drugi se odseli u Bosansku Krajinu (bilo ih je najviše u Duboviku kod Krupe i Brestovcu kod Petrovca(oko 1872. došao Petar Brčin)), a ostali (jedan ili dvojica) odseliše za Srbiju.

 4. Petar M. Demić

  – Prezime Brčin se pominje u šematizmu Dabro Bosanske mitropolije iz 1882. godine, u sljedećim parohijama:
  1) parohija Vođenica, protoprezviterat krupski, krsna slava Đurđevdan
  Petar Rađenović početkom XX vijeka nalazi 1 kuću Brčina u Brestovcu, doseljenih 1879. godine iz Gračaca.
  2) parohija Dubovik, protoprezviterat krupski, krsna slava Đurđevdan
  3) parohija Dubovik Alibegov, protoprezvirterat krupski, krsna slava Đurđevdan
  Milan Karanović početkom XX vijeka nalazi 5 kuća Brčina u Duboviku, doseljenih prije 1878. godine iz Bruvna.

  – Prezime Brčin se pominje u šematizmu Gornjo – Karlovačke eparhije iz 1883. godine, sa krsnom slavom Đurđevdan.

  – Plemenski rječnik Ličko – Krbavske županije iz 1915. godine nalazi 4 kuće Brčina u Gračacu.

  – Na spiskovima dobrovoljaca Kraljevine Srbije u Prvom svjetskom ratu pominju se tri Brčina, sva trojica iz Gračaca:
  1) Brčin Luke Milan
  2) Brčin Gajdove Nikola
  3) Brčin Vase Petar

  – Na spiskovima pitomaca Srpskog privrednog društva “Privrednik” iz Zagreba (1897-1946) pominje se četvoro Brčina:
  1) Brčin Milan Radin, iz Gračaca, kuća br. 95, išao na trgovački zanat u Županju, kod trgovca Matijaša Brunšmita, preko trgovca Đoke Išpirovića i N. Dučića (1902. godina)
  2) Brčin Dušan Nikolin, iz Gračaca, išao na trgovački zanat u Melence, kod trgovca Radivoja Ilijevića, preko učitelja Nikole Ćuka (1907. godina)
  3) Brčin Dane Nikolin, iz Gračaca, išao na trgovački zanat u Donji Lapac, kod trgovca Sime Torbice, preko učitelja Nikole Ćuka (1907. godina)
  4) Brčin Nikola Danilov, iz Stepanovićeva, išao na pekarski zanat u Inđiju, kod pekarke Donke Sofrenović, preko upravnika škole u Stepanovićevu (1940. godina)

  – Na popisu SR Hrvatske iz 1948. godine pominju se 4 kuće Brčika u Gračacu (očigledno su u pitanju Brčini) sa 26 duša. U okolini Županje popisane su 3 kuće Brčina sa 15 duša (obratite pažnju na slanje Brčin Milana na zanat u Županju).

  Pozdrav,
  Petar Demić

 5. Dušan Brčin

  Moji Brčini su se doselili u Vojvodinu iz Dubovika posle Velikog rata 1919. U novoosnovano selo Karađorđevo, opština Bačka Topola. Moj prađed Stevan je otišao u Ameriku i tamo je skončao, ne znamo puno o njemu, dok je pradaba Smilja došla u Karađorđevo sa svojim sinom Dušanom, mojim dedom,i Blanuša Stevanom svojim rođenim bratom Solunskim dobrovoljcem. Moj deda Dušan je sklopio brak sa mojom babom Jelkom, rođenom Ćulibrk, iz susednog sela Tomislavci. Iz tog braka rađaju se moj otac Stevan 1937, stric Milan 1939 i tetka Milena 1941. Deda Dušan gine 1941 godine kod Loznice kao kaplar-desetar u Vojsci Kraljevine Jugoslavije pružajući otpor od fašističkog agresija!
  Baba Jelka sa svoje dvoje dece Stevanom i Milanom ’41 preživljava Šarvarsku golgotu gde rađa moju tetku Milenu….. Moja baba Jelka se upokojila 2011 godine u svojoj 92 godini života, nikada se nije udavala, bavila se poljoprivredom i odgajala svoje troje dece. Od deda tetka Stevana Blanuše, smo nasledili zemlju ( on nije imao naslednike) koju je on dobio kao Solunski dobrovoljac…
  Naša krsna slava je Đurđevdan….