Порекло презимена Бабић

3. фебруар 2012.

коментара: 194

Презиме Бабић у Херцеговини припада једној од најстаријих породица у Плани (Билећа). Према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, Бабићи су се из Плане расељавали у друга билећка села: Фатницу, Врбицу, Меку Груду, Трновицу… Из Трновице су неке породице прешле у Кошуту (Невесиње). Славе Лазаревдан.

Живели су у Орашју (Површ, Требиње). У овом селу се налазе неке омеђине, “за које се прича да су у њима становали Бабићи, који су ту и смрли”.

О постанку овог презимена предање каже да је један од тројице браће Кресојевића који су доселили у Билећке Рудине из црногорског села Шаранци био мало погурен па су га мештани звали баба. Од њега су настали Бабићи.

Према другом предању, два брата Бабића су били хајдуци у чети Јанковић Стојана. Једног су Турци погубили, а други је побегао у Котаре, одакле је отишао у Витину, где се Бабићи сматрају староседиоцима. Има их и у Аладинићима, где су се доселили из Чавша, као и у Требимљу из Дубрава (Столац). Славили су Никољдан. У Тријебањ су дошли из Јабланице. Славили су Ђурђевдан.

КРСНА СЛАВА: Лазаревдан, Никољдан, Ђурђевдан.
ПОЗНАТИ:

___________________________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (194)

Одговорите

194 коментара

  1. Ivan Babić

    Pozdrav Babići dje god se nalazili po svijetu. Ja sam Babić iz Podgorice i porijeklom sam iz Bjelopavlića, selo Gostilje. Ja sam shvatio da svi Babići vode porijeklo iz tog sela i da smo mi Lužani, starosjedioci, i da smo najstarije prezime u Bjelopavlićima. Kažu da nas najviše ima u Hercegovini, ali nas ima i po CG, SRB, CRO. Provjerite da li su vaši preci došli iz ovog sela i iz mjesta zvanog Bjelova Glavica

  2. Aleksandra

    Добро вече,
    Мој покојни деда Сава Бабић је из Бравска,код Кључа,БиХ.Имао је два брата Милоша и Луку,а мајка му се преудала у Шоботе.Слава је Свети Георгије.Јако мало знамо па ако неко има неку информацију била бих захвална.Хвала.

    • Predrag

      Pozdrav za Babiće.

      Moji Babići su iz Sela Borci kod Kotor Varoša.Starinom smo Babići iz Sela Očauš opština Teslić.Još se sa njima rođakamo.Opet, svi zajedno vućemo porijeklo od Babića iz okoline Tuzle, spod Ozrena .Ova po svoj prilici ista grana Babića slavi Sv. Georgija.

      p.s.

      Umalo da zaboravim i Babiće iz Jošavke kod Čelinca, i u Čelincu.Tu ima najviše Babića .Potiču takođe od Očauške grane kao i mi Borački Babići.

  3. Mara Babić

    Pozdrav moji Babići
    Zovem se Mara, živim u Plandištu kod Vršca. Otac Pero, deda Pavle. Poreklom smo iz Trnovice – Bileća. Deda je bio trgovac.Oženio se Marom koja je bila iz Nikšića. Posle rata 1945. kolonizirani su u Vojvodinu, u selo Sečanj. Slava je Lazareva subota
    Živi bili sto godina

  4. Jelena

    Zanima me odakle potiče moje prezime Babić. Otac mi se zove Milan, a deda Ilija. Moj pradeda se zvao Jovan. Potičemo iz sela Nosoljin kod Raške i slavimo Sv. Stevan.

  5. Jelena

    Pozdrav…moje devojacko prezime je Babic…slavimo slavu Nikoljdan…moj otac se zove Branko Babic…rodjen je u BiH…Gornje Ratkovo kod Kljuca…moj deda se zvao Pero Babic…imao je brata blizanca…nazalost ne znam kako se zove nisam ga nikad upoznala jer su se moj otac I njegova porodica preselili u Hrvatsku,grad Bjelovar kada je tata imao 5 godina…po tatinoj nekoj prici mi vucemo poreklo iz Crne Gore …pa ako neko ima vise informacija volela bih da mi se javi…

    • Vozdra

      Babica sa tom slavom u CG ima jedino u Mojkovcu.

    • Marjan

      zdravo Jelena,
      ja sam Babić poreklom iz sela Pucari – Kozarska Dubica.
      takodje slavimo sv Nikolu.
      po pričama smo poreklom sa granice C,G i Hercegovine a blize otprilike sa Zmijanja naseljeni u Potkozarje sa Dubičke strane.
      kad sam dao dnk saznao sam da smo haplo grupa J1c ( vlasko pleme Vlahovići – naseljeni u srednjem veku izmedju Ljubinja i Stoca )
      po mojim nagadjanjima mogli bi biti u srodstvu sa Babićima na Manjači , ali niko od njih nije dao dnk u rodoslovno drustvo Poreklo.
      verujem da smo u Krajinu dosli preko Dalmacije. kod Knina ima takodje Babića sa slavom Nikoljdan koji kazu da su doselili tamo zajedno sa Sinobadima – koji su isto od Vlahovića.
      ako te jos nesto interesuje slobodno se javi

      • Данијел Бабић

        Поздрав Марјане ,вјероватно смо род …мој ђед Остоја је поријеклом из пуцара у Козарској Дубици био шеф задруге касније одселио у Нови Сад нажалост ја га нисам упозно….Мој отац је осто да живи у Дубици погино је прије рата ,а ми смо избјегли 95 у Србију из хрватске дубице….

  6. Лука Бабић

    Поздрав.
    Водим порекло из села Доња Козица, општина Сански Мост. Славим Св. Јована. Знамо да одатле потиче први Бабић, међутим да се није издешавало то што јесте, презивали би се Вујичић. Чукунђед ми се звао Василије, прича се да је био познат у том крају. Занима ме зна ли се одакле смо дошли пре Козице, постоје приче или из Херцеговине или из Лике

  7. Бабић МД

    Поздрав свима, ја сам такође Бабић, отац ми је погинуо у рату у Босни 1992.
    Родом је из Самаревца, село у БиХ/Посавина/околина Градачца
    Славим св. Климента 8. Децембар
    Никад нисам чуо за неког Бабића да слави ову славу, ако неко има више информација волио би да ми се јави на маил

    [email protected]

    Велики поздрав за све Бабиће

    • Симо Бабић

      Поздрав за све Бабиће, мој ђед је из Пелагићева, Посавина, Република Српска, БиХ, близу Самаревца.
      Славимо Св. Игњатију Богоносца, 2. Јануар.
      Живјели!

      • Stojko Babić

        Pozdrav svim Babićima, ja sam iz Novog Sada a pokojni Pradeda Mladen rodjen je u Krupu na Vrbasu, opština Banja Luka, slavimo Svetog Ignjatiju 2 januara, a po prici poreklom smo iz Crne Gore sa Rijeke Crnojevic, bio bih zahvalan ako neko ima više imformacija.
        Pokojni deda Stojko rodjen je u Novom Sadu pa nije imao previše informacija.
        Živeli

  8. Gospava

    Pozdrav, ja sam djevojački Babić i mi smo od Brčkog, prema riječima mog djede je njegov prandjeda doselio iz Zabara od Brčkog i navodno je preklo iz Herzegovine- Crne Gore. Ako ima neko isto Babić da je iz Zabara kod Brčkog volela vi da mi se javi.

  9. Bojan Babic

    Cao
    Maro moj deda Vaso Babicje bio iz Trnovice