Порекло презимена Ђорђевић

3. фебруар 2012.

коментара: 172

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЂОРЂЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ђорђевић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Ђорђевић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Суботица, Александровац, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (172)

Одговорите

172 коментара

  1. Ивана

    Поштовани,

    да ли имате неке информације о фамилији Ђорђевић настањеној у Смедереву? Крсна слава је Никољдан. Мушка имена су се смењивала по коленима Живојин – Александар – Живојин – Александар.

    Хвала.

  2. Nenad Djordjevic

    Postovani svassta sam saznao ovde, moje poreklo Djordjevica je iz Sela Ostatovica kod Babusnice, krsna slava Sv. Nikola i predpostavljam da je po ovom okolina Prizrena odakle smo se naselili, ali koja od dva sela i porodice iz te oblasti, gde mogu pronaci litetaraturu vezano za moju porodicu i bio bih jos vise nego zahvalan da dobijem vise informacija, velicina porodice, kada i koji dogadjaj je izazvao seobe. Sa majcine strane sam Petrovic iz Bogdanovca i ako ima neka informacije o njima bio bi prezahvalan 🙂 Hvala unapred

  3. Goran Djordjevic

    Postovani, interesuje me poreklo familije Djordjevic iz sela Drenovac opstina Vranje. Iz prica mog pokojnog dede prezime Djordjevic je pocelo da se koristi pocetkom 20-tog veka, a do kraja 19-tog veka su bili Jovici. U selu su poznati po nadimku ”Vuci”, a krsna slava je Sv. Nikola.Unapred hvala svima koji imaju vise informacija.

    • Maja

      Kazes Djordjevici iz sela Drenovac….hmmmm, moj pradeda je bio Stanoja Djordjevic imao je sestru Roksandu ziveli su u Drenovcu kao mali su dovedjeni u selo Silovo nadomak Gnjilana majka im se tamo preudala i prezime je promenjeno i sada smo Savici.. u Drenovcu su slavili Sv.Arhangela.. mnogo puta sam se interesovala za poreklo ali pradeda nije zeleo da prica o tome sve sto mi je reko da nas je neki kralj doselio u Drenovac a da smo poreklom negde tamo oko Bugarske granice mozda cak i Bugari… Nazalost po je sve sto znam…

      • Maja

        A da, i jos nesto…nadam se da ce biti od koristi… pradeda ima brata od strica koji je u Bugarskoj zove se Simeon preziva Georgiev.. a kad je njih navodno kralj doveo u Drenovac promenili su im prezime iz Georgiev u Djordjevic..

        • Beka

          Zdravo Majo,mislim da smo rodjake. Ja imam neke podatke o Djordjevicima iz Barelica opstina Vranje.Moj cukundeda bio je Jovic ,moj pradeda Djordjevic, a noj deda Stojkovic. Interesantno. Deda, otac i sin a sva trojica tri razlicita prezimena. Djordjevici iz Barelica su poreklom od Jovica sa Kosova poznatiji kao krupni ljudi.Kasnije su Jovic promenili u Djordjevic razlog mi je nepoznat a volela bih da znam nesto vise o tome, pa ukoliko neko ima nekih informacija molim da mi se javi.

          • Kristina

            Poštovana Beka, moj pradeda je iz Barelića, ja ga zovem deda Velja (ne znam pravo ime), pokojna prababa je bila Desanka, e sad pradeda je Stojkovic(ako se ne varam ili je Djordjevic,nisam sigurna),ali zato znam da je moj deda stric takodje Stojkovic, a moj deda je Djordjevic, kao i moj tata..mozda imamo nesto zajednicko.

            • Kristina

              I zaboravila sam reći, da koliko znam iz price, prezime Jovic su promenil zato sto je neko ubio Albanca i zato su pobegli iz tog mesta,,e sad koliko je to tacno stvarno ne znam, nisam nikada o tome pricala sa dedom..a pradeda je jos uvek ziv, samo sto su se sad oni preselili u Vojvodinu jedino je dole ostala moja baba tetka, a njegova cerka Ljilja.

      • Nikola Djordjevic

        Pozdrav Majo! Ja sam Nikola Djordjevic i zivim u Banjaluci, BiH, Republika Srpska, moj pradeda se takodje zvao Stanoje i krsna slava nam je Sv. Arhangel Mihail, porijeklom smo iz Kursumlije, odnosno iz Krusevca. Molio bih te da mi napises mejl adresu da ti se javim, moguce je da smo rod! Srdacan pozdrav!

  4. Vesna

    Postovani,
    Slavim Sv.Stefana,zivim u Kamendolu kod Grocke, znam da poticemo iz Banjske sa Kosova. Da li mozete da mi kazete nesto o poreklu?

  5. branko

    postovani
    prezivam se Djordjevic i poreklom sam iz okoline Aleksinca (selo Prekonozi), voleo bih da saznam sto vise o poreklu mojih Djordjevica sa ovih prostora
    pozdrav

  6. Jelena Djordjevic

    Postovani,
    Zanima me da li neko zna nesto vise(ili da navede literaturu gde se moze pronaci),vise o porodici Djordjevic koja vodi poreklo od Smedereva, krsna slava sv.Simeon Stolpnik?Ja sam inace iz Bozurnje pradeda Ljubisa Djordjevic dosao u kucu iz Cerja (tako da to nisu Djordjevici poreklom iz Sjenice).Hvala

  7. Саша

    Поштовани,

    Питање из дијаспоре. Ђорђевићи из Тополовника код Великог Градишта. Најдаљи подаци иду до Кузмана Ђорђевића, од оца Велимира, око друге половине 19. века – почетка 20. Крсна слава фамилије је Св. Петка.

    Хвала и поштовање.

  8. Aleksandar

    Поштовани,

    Потичем из села Шавране код Крушевца, према предању знам да је мој предак Ђорђе у 19.веку дошао из неког места са Косова и да је променио крсну славу. Некада је то био св.Агатоник а данас је Никољдан. Име мог чукундеде је Аксентије, а његовог оца Ђорђе.

    Поздрав

  9. Александар

    Poštovani, zanima me da li neko ima informacije o Đorđevićima kod Smedereva, selo Lugavčina, moj otac je Dušan, od Branislava, od Gvozdena, od Spasoja od oca Vladimira, to je ono što imam o precima. Krsna slava nam je Petkovica, postoje neke naznake da smo se nekada davno prezivali Josići, ali to nije sigurna informacija.

    Hvala

  10. aleksandar djordjevic

    moze li neko da me uputi gde bih mogao vise da saznam o djordjevicima iz pirota.
    slava nam je sveti nikola.
    hvala

    • Zoran

      Dragi Aleksandre, pokušaću malo da pomognem. Koliko mogu… Ja sam Đorđević i oba roditelja su mi iz Pirota. Otac Lazar je od pirotske familije koja nosi porodični nadimak “Lula”. Otac mu je Josif ( znam samo ime jednog njegovog brata -Vasilije..Verovatno je bilo još dece). Josifov otac se zvao Sotir. Znam da je prezime nastalo po jednom pretku Đorđu u doba kada je Pirot postao deo Srbije i kada su davana prezimena radi evidencije po ugledu na Austrougarsku. Potomaka Josifa nema više u Pirotu. Postoje sigurno potomci Josipove braće…Najbolje bi bilo da kontaktiraš Pirotski muzej. Možda oni imaju više podataka.