Pišete rodoslov? Pitajte nas!

31. januar 2012.

komentara: 1225

Koliko puta ste slušali kako vam dede ili babe pričaju o vašim davnim precima, navodeći njihova imena, kad i gde su živeli i čime su se bavili, a da o tome danas nemate jasnu predstavu.

Krajnje je vreme da ispravite tu nepravdu prema generacijama vaših prethodnika i ostavite pisani trag o njima, u amanet onima koji će tek da dođu na svet.

Sve što treba da uradite je da napravite plan i krenete da ga sprovodite u delo!

Portal POREKLO spreman je da vam u tome pomogne dajući vam niz korisnih saveta, gde i kako da dođete do informacija, koje će upotpuniti sliku vašeg porodičnog stabla.

Nastojaćemo da, u meri u kojoj je to moguće, obezbedimo i odgovore na sva vaša pitanja i dileme, od ljudi koji su dokazani stručnjaci za rodoslovlje.

Registrujte se na Forum Poreklo i postavite temu o svom prezimenu, ili prenesite svoja iskustva o dosadašnjem traganju za svojim korenima, a naši članovi će vam rado izaći u susret i pomoći vam da otkrijete nešto više o vašem poreklu.

Pišite, postavljajte pitanja.

Nemojte da vas razočara ako odgovor ne bude brz.

Važno je da stigne.

Javite se na i-mejl:

[email protected]

Naredni članak:

Komentari (1225)

Odgovorite

1.225 komentara

  1. nenad

    Postovanje,interesuje me sve o porodici Vučićević….baba Petrija Vučićević mladalacko Novaković i deda Ristivoj Vučićevic,kolonizirani posle drugog sv.rata iz Ljubovije-Gornja Orovica u Omoljicu-Pancevo.

  2. Radomir

    Da li neko zna poreklo doseljenih crnogorskih porodica u selima Toplice, konkretno sela Đušnica, opština Prokuplje.

  3. Draganicus

    Poštovani,
    interesuje me porijeklo prezimena Čakalj. Zivimo u Gradišci (bivša Bosanska Gradiška). Slava je Nikoljdan.
    Unaprijed hvala

  4. PetarD95

    Dobro veče! Svako dobro.
    Tražim neku knjigu, neki mletački ili anagraf ili popis, za selo Dobropoljci kotar Zadar, severna Dalmacija. Naime, tražim ime od oca mog predka koji je rođen oko 1750 godine, zvao se Cvijo Dobrić,imao sina Filipa(1786) i Stojana(1799). Proverio sam u mletačkom spisu iz 1709. god imaju tri kuće Dobrića u tom selu tada, neka od te tri kuće je moja. Pošto ne znam tačnu godinu rođenja Cvije, a ni ime njegovog oca, trebao bi mi neki popis oko 1750 god,tu bih nasao ime njegovog oca i samim tim znao koja je nasa kuća u tom popisu iz 1709. god. Molim za pomoć, pregledao sam knjigu Gligora Stanojevića (popis iz 1751. god ali nisam naišao na naše selo Dobropoljci. 🙁 Kada bih mi neko pomogao ili dao neki smernicu, pronikao bih još dublje svoje korene.. Molim vas. Hvala puno unpared

  5. BOBAN

    Porodica Petrović iz Svrljiga je jedna od najstarijih porodica iz ovog regiona
    .Poreklo vode od Popa Veljka …..kontakt 062 245737

  6. Milica

    Dobar dan tražim moju porodicu sa Dvorova,Todorovići moj pradeda se zvao Jovan Jovo Todorović njegov otac Tomislav Todorović.Znam da je imao jednu sestru ,ako se ta sestra udala verovatno vise nije prezime Todorović.Pradeda Jovan rođen 1914.Završio vojnu školu u Zagrebu za potporučnika na službi bio u Šumadiji.Volela bih da imam kontakt sa nekim iz familije,ako neko nesto zna neka mi napiše hvala!

  7. Onaj s onu kapu, šarenu

    Čerkenovići iz Metohije, odakle su tačno? Naseljeni u Sedlare i kasnije Markovac (V.Plana). Slava Đurđic. Je li to okolina Peći ili okolina Prizrena? Tačno naselje, možda? Jedini Čerkenović na Kosovu danas na Guglu je neki momak koji polagao ispit da bude pandur u kosovskoj policiji. (Tja… dovoljno daleko srodstvo da me ne nervira preterano, ali nije baš milo videti.)

    A Živančevići ili Živanovići odnekud iz Crne Gore koji su slavili Svetog Srđa? Naseljeni u više mesta u Negotinskoj Krajini gde su promenili prezime po preseljenim precima. Je li to negde okolina Skadarskog jezera?

  8. branko

    molim vas trazim svoje rodjake moj pradeda Svetislav Ivanovic se doselio iz LOZNE CRNA GORA u toplicku DONJU JOSANICU slavimo DJURDJEVDAN i DJURDJIC nisam sigurna da shlava nije menjana ako neko ima neki podatak da mi pomogne ili da me uputi odakle da krenem

  9. Rade Kokić

    Šta mogu da znam oprezimenu KOKIĆ?

  10. Milutin Ćirović,selo Grivac kod Kragujevca

    Zanimaju me podaci o Familiji Ćirović koja je živela u Starom Vlahu ( gde je tačno živela i odakle se naselila u Stari Vlah).1831. godine braća Aksentije i Đorđe Ćirović su se doselili u selo Grivac (Gornja Gruža) i od tada mi je sve poznato. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja 20, januara.

    • Vladan Drmanic

      Ima takvo jedno prezime u Kovačevo nadomak Novog Pazara izuzetno retko prezime.Možda ste od toga roda sa obzirom na migracije koje su se dešavale.Mnogi su sa ovih terena odselili u deo Gruže.