Pišete rodoslov? Pitajte nas!

31. januar 2012.

komentara: 1225

Koliko puta ste slušali kako vam dede ili babe pričaju o vašim davnim precima, navodeći njihova imena, kad i gde su živeli i čime su se bavili, a da o tome danas nemate jasnu predstavu.

Krajnje je vreme da ispravite tu nepravdu prema generacijama vaših prethodnika i ostavite pisani trag o njima, u amanet onima koji će tek da dođu na svet.

Sve što treba da uradite je da napravite plan i krenete da ga sprovodite u delo!

Portal POREKLO spreman je da vam u tome pomogne dajući vam niz korisnih saveta, gde i kako da dođete do informacija, koje će upotpuniti sliku vašeg porodičnog stabla.

Nastojaćemo da, u meri u kojoj je to moguće, obezbedimo i odgovore na sva vaša pitanja i dileme, od ljudi koji su dokazani stručnjaci za rodoslovlje.

Registrujte se na Forum Poreklo i postavite temu o svom prezimenu, ili prenesite svoja iskustva o dosadašnjem traganju za svojim korenima, a naši članovi će vam rado izaći u susret i pomoći vam da otkrijete nešto više o vašem poreklu.

Pišite, postavljajte pitanja.

Nemojte da vas razočara ako odgovor ne bude brz.

Važno je da stigne.

Javite se na i-mejl:

[email protected]

Naredni članak:

Komentari (1225)

Odgovorite

1.225 komentara

  1. Marko

    Znate li nesto o Marku Popoviću Kuču iz Crne Gore. Naime, po njegovom unuku Zdravku j moja familija dobila prezime Zdravković. Hvala

  2. Snezana Nagradic

    Moje devojacko prezime je Laketic,otac mi se zvao Dusan i imao je bracu Duka,Slavko ,Djordjo,sestre Milica i Pava,deda mi se zvao Simeun,a imao je bracu Savo,Joja i sestru Simeunu.Ziveli su u Skender Vakufu u selu Mokri Lug,slavili smo Krsnu slavu Svetog Ignjatiju Bogonosca ,ako mozete da mi pomognete poreklo mog oca i predaka,hvala.

  3. Srdjan

    Pozdrav,ispitivao sam svoje poreklo prezimena Stanić,moji đedovi i prađedovi su svi iz Podgorice,inače jedna od najstarijih pravoslavnih porodica u Podgorici,stara porodična kuća nam je pored Sahat kule,došao sam do podatka da su Stanići iz Dečana 1310 godine otišli u Podgoricu i tu ostali do dana danas,ima Stanića i u Srbiji,Bosni,Hrvatskoj ali ovo sam saznao za moje.Slava nam je Sveti Sergije i Vlahko ili ti Srđevdan ( 20 oktobar )
    Ako neko zna možda više voleo bi da se upoznamo i ispričamo.Moj pokojni đed Veljko je napustio Podgoricu posle drugog svetskog rata i došao poslom u Vojvodinu,grad Vrbas (Ravno Selo) dok su mu sva braća i sestra ostala u Podgorici.pozdrav

  4. Biljana

    Volela bih da saznam odakle su Brkići ali SRBI, Lika, Donji Lapac? Otac mi se zvao Jovan a deda Manojlo, baka Julijana.

    Hvala

  5. Predrag Milutinović

    Mene izričito zanima moje porijeklo! Ja Predrag Milutinović, 99′ imam starije sestre Nedu, 94′ i Nadu, 95′! Sa očeve strene, posle njega koji se zove Stanko, djed Nedo (Brko)! Njegov otac Pero! Zijamet, Bugojno, BiH! Hvala unaprjed!

  6. Jovanović

    Poreklo prezimena Jovanović, selo Dobrić kod Loznice, moj deda Veljko rođen je oko 1930. Zanima me da li su njegovi preci starosedeoci ili ako su se doselili u ovaj kraj, odakle su se doselili.

    • Maksimović Vlado

      Jovanoviću ako si iz Donjeg Dobrića onda smo komšije jer ja sam iz V.Lešnice.
      U kljizi Borivoja Milojevića na strani 806 piše:
      Stari dosenjenici nepoznatog porekla su:
      Martići, Jovanovići i Mirković. Njihovi su preci pobegli od Turaka.(Sv.Đorđe)
      Žao mi je da ne mogu više da ti pomognem.

      Pozdrav iz Germanije
      Maksimović Vlado (Čakaran)

    • Maksimović Vlado

      Jovanoviću ako si iz Gornjeg Dobrića:
      U svojoj knjizi Srednje Podrinje, Jadar i Rađevina Borivoja Milojevića na strani 804 piše:
      Starosedeoci su:
      Antonići, Petrovići i Jovanovići (st. prez. Stanojčići) Sv.Nikola.

      Pozdrav iz Germanije
      Maksimović Vlado

    • Vladan Drmanic

      Verovatno doselili ima ih u Novom Pazru

  7. Milenko Radaljac

    Ja se prezivam Radaljac.Zivim blizu Grada Loznica.Prica se da poticem mesta Radalj i slavim slavu Miholjdan.Nista neznam o svom poreklu pomozite voleo bih znati ko su mi bili preci.pozdrav!!

  8. Goran

    Pogledajte
    https://sites.google.com/view/myfamilyme
    Napravite porodično stablo.
    Povežite android uredjaj i Google tabelu.
    SVE je potpuno besplatno!

  9. Aleksandar

    Zanima me da li neko zna poreklo Jovovica iz Toplickog okruga,selo Gojinovac.U Gojinovac doseljeni najverovatnije 1878. godine iz tadasnje Turske.Na popisu 1880. godine su uneti u spisak zitelja sela Gojinovca.Pretpostavka je da je poreklo iz okoline Sjenice, pamtim selo Lopize.Slavimo sv Luku.Zahvalan sam unapred za bilo kakvu informaciju.

  10. Branka

    Ako ovo citaju potomci Radosa Petrovica iz sela Ziljci opstina Brus,pocetkom 20 veka odselio se na Kosovo kod Podujeva neka se javi.Takodje ako neko nesto zna o poreklu Petrovica iz sela Ziljci opstina Brus neka napise