Kako su nastala srpska prezimena

31. januar 2012.

komentara: 595

Portal PorekloSrpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca, dosta je i onih koji su vezana za zanimanja, lične osobine, mesto porekla, pleme iz kojeg potiču.

Uzimanje prezimena potpuno se ukorenilo u srpskom narodu tek u 18. veku. Do tog perioda, prošlo se kroz nekoliko faza. Najpre prezimena nije ni bilo. Umesto prezimena kod Srba je bilo rasprostranjeno da uz ime dodaju naziv plemena iz kojeg potiču. Kasnije su se počeli koristiti tzv. patronimi, izvedeni iz imena očeva – od Petra su nastali Petrovići, od Nikole Nikolići, od Jovana Jovanovići…

Malo je poznato da je jedan Miloš Obrenović zapravo rođen kao Miloš Teodorović, a da je 1810. odlučio da uzme prezime po imenu prvog supruga svoje majke Obrena.

U to vreme nastaju i brojna druga prezimena po sledećim principima:

1. Po ocu – najčešće

2. Po plemenu – Vasojević, Drobnjak…

3. Po zvanju – Popović, Kapetanović…

4. Po zanatu – Kovačević, Majstorović…

5. Po osobinama – Mudrinić, Bjeloglav…

6. Po mestu, zavičaju – Glamočanin, Ličanin…

7. Po nadimku, špicnametu – Surla, Zatezalo

8. Po stranoj reči – Tintor, Bomeštar…

Kako je nastalo vaše prezime, pišite ovde i na Forumu Poreklo, a naši članovi će se rado pridružiti diskusiji, i trudiće se doprineti otkrivanju porekla vašeg prezimena.

Komentari (595)

Odgovorite

595 komentara

  1. Jugoslav Ljubojevic

    Postovani interesuje me kako je nastalo prezime Ljubojevic poreklo mojih dedova je iz Prijepolja tacnije okoline kucna slava sv.Nikola.Unapred hvala…J.Lj.

  2. Dragana JAnkovic Ilic

    Poštovana gospodo, obrćam Vam se sa molbom I pitanjem,. Da li znate nešto više o poreklu porodicama Janković iz Peći I Čirić iz Kosovske Mitrovice? Porodična priča kaže da je postojao predak ( Ime, prezime nepoznato rodjen iznedju 1810-1830)koji je imao dva sina Janka I Ćiru.Zbog ubistva jednog turčina Ćira napušta Peć I odlazi u Mitrovici. Deo porodice u Mitrovici menja prezime u Ćirić,
    Veliko hvala,
    Dragana Jankovic Ilic

  3. Dragan

    Poštovanje. Interesuju me koreni prezimena Šovljanski, porekla iz Đurđeva opština Žabalj, slava je Mitrovdan i karakteristicne osobine ljudi sa tim prezimenom. Hvala Vam najlepse.

  4. Tanja

    Da li bi ste me mogli uputiti na poreklo prezimena Bilaković? Otac mi je iz Republike Srpske, selo Donja Slatina, opština Ribnik.

  5. Rafael Kokot

    Poštovani, interesuje me poreklo prezimena Kokot iz Žumberka. Kokoti su iz kao uskoci Klisa došli u Senj i iz Senja su raseljeni na prostor Istre i Žumberka. U tom procesu su prešli na katoličku vjeru pa nemaju slavu. U selu je ostalo predanje da su oni došli s prostora današnje Crne Gore (što god to značilo) prije par stotina godina. Ja mislim da smo srodnici s Kokotovićima u Petrovićima (stara hercegovina), ali nisam u potpunosti siguran.
    Unaprijed hvala! Pozz

  6. Rafael Kokot

    Poštovani!
    Interesuje me poreklo prezimena Kokot sa Žumberka. Moji preci su kao uskoci s nepoznatih prostora došli u utvrdu Klis (Split), a kad je Klis pao 1537. zajedno s ostalim uskocima otišli dalje u Senj otkud su 1617. raseljeni na područje Žumberka, a njihovi rođaci u Istru. Kroz taj proces su prešli na rimokatoličku vjeru pa nemaju krsnu slavu. U selima je ostao predanje da oni potjeću s prostor “današnje Crne Gore” (nažalost ništa preciznije). Ja sam malo istraživao pa vjerujem da potjeću od Parežana i da su srodnici Kokotovićima iz sela Petrovići (Stara Hercegovina). Možete li mi kako pomoći? Unaprijed hvala! Pozdrav!

  7. Vojislav Ananić

    Kokot, u Klopniku (1416. god.) uz Skadarsko jezero Kokot (Kokotić), Kokotov Do (Trnjine) i Prentin Do u Cucama (Cetinje) iselili se u Krivošije (Risan); Strp (Risan), po majci; vidi: Kokotović; Donji Banjani (Nikšić) odselili u Biograd (Hercegovina) (1692. god.); u Kutu, Herceg-Novi, kasnije: Mitrović: u Krivošijama kao: Kokot-Kokotović Kokot (Grljevići), bratstvo u Bjelošima Kokoti(Kokotovići), iseljeno bratstvo iz Prentina Dola, sada u Boki

  8. Radovan Jovčić

    Skoro sva prezimena su nastala od starog pretka, tj. od nekog starog imena koje danas ne postoji, i na žalost se ne korsiti. veoma mali broj prezimena je nastao po zanimnjau, ili su stranog porijekla. Najčešći način nastanka prezimena je po ocu, ili ponekad i po majci, ili babi sa dodavanjem ić, ović, ević, ali ima dosta primjeraka da nije dodavan uopšte nastavak, nego je ostalo prezime kao ime. Npr. Dobroljub Vjeroljub, u ovom slučaju je Vjeroljub prezime, ali je nastalo od čovjeka koji je nosio ime Vjeroljub. To vrijedi i za prezimena za koja većina misli da su nastala od plemena, Pored toga što je npr. Drobnja ime plemena u crnoj Gori, ali nekada je postojalo staro srpsko narodno ime Drobnjak, to vrijedi i za Krivošije itd.

  9. Nikola Adamovic

    Postovani,
    moze li mala pomoc odakle su dosli Adamovici u Vrenovinu(Bosna). Saznao sam podatak da poticemo iz Crne Gore. Ukoliko neko ima neku informaciju blizu bio bih vam veoma zahvalan.
    Ziveli !