Kako su nastala srpska prezimena

31. januar 2012.

komentara: 595

Portal PorekloSrpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca, dosta je i onih koji su vezana za zanimanja, lične osobine, mesto porekla, pleme iz kojeg potiču.

Uzimanje prezimena potpuno se ukorenilo u srpskom narodu tek u 18. veku. Do tog perioda, prošlo se kroz nekoliko faza. Najpre prezimena nije ni bilo. Umesto prezimena kod Srba je bilo rasprostranjeno da uz ime dodaju naziv plemena iz kojeg potiču. Kasnije su se počeli koristiti tzv. patronimi, izvedeni iz imena očeva – od Petra su nastali Petrovići, od Nikole Nikolići, od Jovana Jovanovići…

Malo je poznato da je jedan Miloš Obrenović zapravo rođen kao Miloš Teodorović, a da je 1810. odlučio da uzme prezime po imenu prvog supruga svoje majke Obrena.

U to vreme nastaju i brojna druga prezimena po sledećim principima:

1. Po ocu – najčešće

2. Po plemenu – Vasojević, Drobnjak…

3. Po zvanju – Popović, Kapetanović…

4. Po zanatu – Kovačević, Majstorović…

5. Po osobinama – Mudrinić, Bjeloglav…

6. Po mestu, zavičaju – Glamočanin, Ličanin…

7. Po nadimku, špicnametu – Surla, Zatezalo

8. Po stranoj reči – Tintor, Bomeštar…

Kako je nastalo vaše prezime, pišite ovde i na Forumu Poreklo, a naši članovi će se rado pridružiti diskusiji, i trudiće se doprineti otkrivanju porekla vašeg prezimena.

Komentari (595)

Odgovorite

595 komentara

  1. Mile Santrac

    Kako je nastalo prezime SANTRAČ

    S postovanjem
    Mile Santrač

  2. Reč “SANTRAČ“ ima više značenja, npr. vrsta ražnja, karirano platno, deo suknarske stupe, ograda ili okvir itd. Po narodnim tumačenjima znači i gornji deo zidanog bunara.

    • Srdjan

      Postovanje. Jel znate nesto o prezimenu Dekic? Ja sam, inace, iz Like. U ratu smo otisli u Srbiju, a naseg prezimena ima dosta u Bosni, a vidim da je i na Kosovu u Pristini zivela postovana i dobro stojeca porodica Dekic i da su starosedeoci tamo? Hvala

  3. živko došen

    Interesuje me odakle su se naselili Došeni koji žive u Podkozarju tj. nastanjeni su u gornjoj i donjoj Jutrogušti (Prijedor), a odatle su posle drugog svetskog rata kolonizirani u selima oko Kikinde.
    Slava nam je Sveti Jovan.
    Molio bih Došene koji slave Svetog Jovana da mi se jave na mail [email protected]

  4. Siniša Jerković

    Došeni ili Došenovići su svakako srpska pravoslavna porodica koja se prvi put u istorijskim izvorima pominje 1683. prilikom seobe jedne grupe bunjevačkih porodica iz područja rijeke Zrmanje u sjevernoj Dalmaciji na susjedno Velebitsko podgorje, tačnije Bag. Seobu je vodio Jerko Rukavina iz Ražanaca kraj Zadra, a među doseljenicima u Bag navedeni su i Došeni, za koje Erdeljanović smatra da će već oko 1700. godine preći iz pravoslavlja na katoličanstvo. Njihovi pravoslavni rođaci Došeni, koji su ostali na području sjeverne Dalmacije (mjesto Medviđa kod Benkovca navodi se kao mjesto porijekla za Došene) preći će preko Velebita u Liku, najviše u kraj oko Gračaca gdje ih i bilježi austrijski popis iz 1712. i to kao Došenoviće. Katolička, bunjevačka grana porodice će napredovati u austrijskoj vojnoj službi pa će neki njeni pripadnici dobiti grb i plemstvo kao austrijski oficiri. U seobama Bunjevaca ka unutrašnjosti Like i dalje u Slavoniju učestvovaće i ovi katolički Došeni. Pravoslavni Došeni će iz okoline Gračaca postepeno naseljavati sve donje krajiške krajeve. S obzirom da je Pounje i Potkozarje, opustilo gotovo sasvim za Laudonova rata 1791. tek nakon tog perioda počinje ponovno naseljavanje tog prostora Srbima. Prvo su se naseljavali Srbi iz Zmijanja, a Srbi iz Like tek u drugoj polovini 19. vijeka. Tako i naseljavanje Došena u kraj oko Prijedora nije moglo biti prije 1850. Za većinu Došena u Pounju navodi se upravo ta godina i kasnije kao datum doseljavanja i to iz Like.

    Ukratko, Došeni kao pravoslavni Srbi naseljeni su u kraj oko Zrmanje u Dalmaciji vjerovatno krajem 16. vijeka. Dalje njihovo porijeklo treba tražiti u zapadnoj Hercegovini. Iz Medviđe kraj Benkovca jedan dio porodice prelazi na područje Primorja oko Baga i Senja gdje prelazi na katoličku vjeru oko 1700. godine, drugi dio porodice koji ostaje pravoslavni prelazi u kraj oko Gračaca i dalje se raseljava po svoj Krajini. Došena i Došenovića nema u Hercegovini ili u Crnoj Gori, dakle je ova porodica sasvim vjerovatno bila starosjedilačaka na području zapadne Hercegovine.

    • RaDuKa

      Oko Bunjevaca htio bih da pojasnimo….. u Subtici sreo sam inž. iz tada”Sjevera”, koji mi reče da zadnjih dvjesta godina su Bunjevci, ali ima i rodoslov iz kojeg se vidi da su došli iz Kuča u C. gori!!! …… Bune su i zemunice i male kolibice-kućice od blata!!! Nijesam se mnogo batrgao oko Bunjevaca, poznata je ova varijanta da su došli sa rijeke Bune, zato sam i iznio ovu drugu, manje poznatu, variantu!!! Pozdrav!!!

    • Dušanka Čugalj rođena Došen

      Moji Došeni su1945 kolonizirani iz Doljani kod Donjeg Lapca u Prigrevicu kod Apatina. Stric moga oca sa svojom porodicom je posle prvog rata koloniziran na Kosovo aposle drugog rata u Vršac. Moji slave Đurđevdan.

  5. predrag Zivadinovic

    Kako je nastalo prezime Zivadinovic u (Bizicana) SVILAJINAC. da li su Zivadinovici dobili prezime po mom pra pra dedi Zivadinu? U ovom mestu zivimo oko 150 godina

  6. Calić Slobodan

    Interesuje me da li znate kao je nastalo prezime CALIĆ? Moj deda je sa Rtanj Planine iz Sela Ilina, opstina Boljevac.
    Hvala

    • marko

      ja sam Calic iz like slavim sv.Jovana i koliko znam da nisam sreo da netko slavi drugu slavu.po nekim pricama poticrmo oko trstenika..ubili su agu i put pod noge preko Crne Gore uz more posto su imali puno stoke do Vrane kod Zadra. Bila 4 brata 2 ostala u Dalmaciji a 2 zbog ispase stoke u Lici

      • Calic021

        Postovanje Marko,
        Takodje se prezivam Calic, moji su se doselili u Vojvodinu posle 2 svetskog rata, iz srba, interesuje me ako uopste nekako mogu znaci odakle poticemo.
        Kroz istoriju dal smo menjali veru ili vec prézime ili bilo sta sto bih moglo da razjasni moje misli.
        Hvala tebi
        Hristos voskrse

      • I ja sam Ćalić. Poreklo, selo Peulje kod Bosanskog Grahova.Kako sam čuo od dede, po predanju poreklo vodimo sa Kosova, a posle boja na Kosovu deo plemena seli u blizinu Benkovca u Dalmaciju, a u vreme prisilnog pokatoličavanja jedan predak seli se u Bosnu u selo Peulje.
        Pozdrav.

  7. Milan

    Postovanje. Interesuju me koreni prezimena Kuzmanovic, i karakteristicne osobine ljudi sa tim prezimenom. I isto to za prezime Radunovic. Hvala Vam najlepse.

  8. Goran

    Zanima me kako je nastalo prezime Mrzić?Mrzići su iz sela Obrovac kod Banja Luke,a krsna Slava je Sv.Toma.Hvala.

  9. kako je nastalo nase prezime Dancetovic nase pleme zovemo Micolci

    • Sarko

      Zemljace moje misljenje o vasem prezimenu je da je nastalo od nadimka Danca – Dancetovic. Da li slavite Sv. Djordja Alimpija? U Babinom Mostu kod Obilica zabelezeni su 1935 godine: Micolci (7 k., Sv. Djordje Alimpije). Doseljenici su nepoznatog porekla iz sredine 18. veka. Skitali po mnogim selima, te im je daleka starina nepoznata.

  10. dragan

    interesuje me poreklo prezimena Birac