Imena kod Srba

31. januar 2012.

komentara: 25

Srpska lična imena su uglavnom slovenskog porekla (Branimir, Vladislava, Vesna, Vuk…), a među hrišćanima su odomaćene varijante grčkih (Đorđe, Damjan) i jevrejskih (Jovan, Lazar) imena.

Srpska imena slovenskog korena su uglavnom davana po imenima životinja i biljaka, prirodnim pojavama ili dobrim i poželjnim osobinama. Nekad su imena nosila i određena magijska značenja i verovalo se da određuju čovekovu sudbinu.

Prihvatanjem hrišćanstva, Srbi su počeli da uzimaju kalendarska imena – po imenu sveca na čiji dan je dete rođeno. Dolazilo je i do mešanja slovenskog i hrišćanskog osnova pa su nastala imena poput Petroslav, Tomislav, Đurislav.

U 20. veku imena kod Srba često su dobijala sledeći prefiks ili sufiks: mil, rad, drag, ljub, živ, vuk, bor, mir…

U novije vreme u upotrebu su ušla imena koja se daju po poznatim ličnostima, domaćim ili stranim – Elvis, Staljin, Indira, Kasandra, Dajana, a u vreme socrealizma neke devojčice su dobile ime Mašinka, Traktorka, Petoletka…

Trend u poslednjim godinama da su imena, naročito ženska sve kraća – Lea, Mia, Iva…

Imena su dobar pokazatelj kako je narod doživljavao svet oko sebe, čemu se nadao i kako je odgovarao na neprilike u kojima se našao. Mnogi veruju u staru latinsku poslovicu:  Nomen est omen (ime je znak), prema kojoj ime određuje čoveka. Zaštitna imena tipa Vuk, Vukašin, Vukan su davana jer se „zlo plaši vuka“. Dosta imena se sastoje od osobina koje roditelj želi detetu, kao što su sreća, zdravlje, lepota, dobrota, vlast, mir, pamet itd.

 

 

Komentari (25)

Odgovorite

25 komentara

  1. Delores

    The blog is cool

  2. Milica Svilar

    Ja bih volela da mi neko kaže nešto o muškom imenu LAUŠ? Jedino što znam je da je staaaaaro srpsko ime i da mu je u mađarskom jeziku ekvivalent Lajoš. I, naravno, da postoje Laševići.

  3. Milica Svilar

    Pardon! LaUševići.

  4. Đorđe

    Da li možete da mi kažete nešto o poreklu porodice Rikić iz Pilice kraj Zvornika,krsna slava Sv. Nikola

  5. Mogu li da dobijem informacije o prezimenu Linkin, kao sto i vidite to je moje prezime zelela bi da znam ODAKLE POTICEM.

  6. BUDIMKA SIMONOVIC

    INTERESIRA ME POREKLO MOG IMENA I PREZIMENA.DEDA I BABA SU SE DOSELILI U SREM A DOŠLI SU IZ OKOLINE NIŠA GDE JE VIŠE SIMONOVIĆA.MOJE IME JE MALOBROJNO PA ME INTERESIRA NJEGOVO POREKLO

  7. Aleksandar

    Djordjevic iz Leskovca, deda je iz sela Jelasnica pored Leskovca (ne znam da li je tacno ali sam cuo da je to selo naseljeno ljudima sa Cetinja), krsna slava sv. apostol Toma. Molim za bilo kakvu informaciju 🙂

  8. biljana Mirovic

    moje prezime je Stoskovic-baba mi je govorila da su doseljeni iz Mojkovca u Osejane[opstina Istok] a onda u selo madere [opstina Prokuplje].Od prezimena Stoskovic potice prezime Stosovic u selu dake kod Kursumlije. Ako neko zna nesto vise neka pise na [email protected]

    • Srdjan

      Biljana, ja sam poznavao Cika Ivu Stosovica iz Stuba ,pored Blaca ,a on je iz Stosovica iz Blaca
      njegov stri Dobrivoje bio ministar u Kraljevini jugoslaviji.
      Jadranka Seselj je od tih Stosovica, iz Blaca.

  9. Danica

    Molim vas ko zna da mi kaže o poreklu prezimena Kojanović. Moj predak Miloš Kojanovžć doselio se krajem 18.v. u selo Mala Jasikovica na padinama Goča između Trstenika i Kruševca. Imao je sinove Gmitra, Ćirka, Mijajla(?), Miletu, Vujicu, Petka i Grujicu. Njegovi sinovi su promenili prezime Kojanović u Milošević. Interesuje me odakle su se doselili i kada? Slavili su slavu Sv. Alimpija.
    Unapred zahvaljujem na dobroj volji i trudu.

    Danica

  10. Milan Stanković

    Interesuje me poreklo prezimena Stanković. Doselili su oko 1850 u Šabac negde sa juga Srbije (okolina Niša) Krsna slava je Đurđevdan. Unapred zahvalan!