Имена код Срба

31. јануар 2012.

коментара: 25

Српска лична имена су углавном словенског порекла (Бранимир, Владислава, Весна, Вук…), а међу хришћанима су одомаћене варијанте грчких (Ђорђе, Дамјан) и јеврејских (Јован, Лазар) имена.

Српска имена словенског корена су углавном давана по именима животиња и биљака, природним појавама или добрим и пожељним особинама. Некад су имена носила и одређена магијска значења и веровало се да одређују човекову судбину.

Прихватањем хришћанства, Срби су почели да узимају календарска имена – по имену свеца на чији дан је дете рођено. Долазило је и до мешања словенског и хришћанског основа па су настала имена попут Петрослав, Томислав, Ђурислав.

У 20. веку имена код Срба често су добијала следећи префикс или суфикс: мил, рад, драг, љуб, жив, вук, бор, мир…

У новије време у употребу су ушла имена која се дају по познатим личностима, домаћим или страним – Елвис, Стаљин, Индира, Касандра, Дајана, а у време соцреализма неке девојчице су добиле име Машинка, Тракторка, Петолетка…

Тренд у последњим годинама да су имена, нарочито женска све краћа – Леа, Миа, Ива…

Имена су добар показатељ како је народ доживљавао свет око себе, чему се надао и како је одговарао на неприлике у којима се нашао. Многи верују у стару латинску пословицу:  Nomen est omen (име је знак), према којој име одређује човека. Заштитна имена типа Вук, Вукашин, Вукан су давана јер се „зло плаши вука“. Доста имена се састоје од особина које родитељ жели детету, као што су срећа, здравље, лепота, доброта, власт, мир, памет итд.

 

 

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. Milica Svilar

    Ja bih volela da mi neko kaže nešto o muškom imenu LAUŠ? Jedino što znam je da je staaaaaro srpsko ime i da mu je u mađarskom jeziku ekvivalent Lajoš. I, naravno, da postoje Laševići.

  2. Milica Svilar

    Pardon! LaUševići.

  3. Ђорђе

    Да ли можете да ми кажете нешто о пореклу породице Рикић из Пилице крај Зворника,крсна слава Св. Никола

  4. Mogu li da dobijem informacije o prezimenu Linkin, kao sto i vidite to je moje prezime zelela bi da znam ODAKLE POTICEM.

  5. BUDIMKA SIMONOVIC

    INTERESIRA ME POREKLO MOG IMENA I PREZIMENA.DEDA I BABA SU SE DOSELILI U SREM A DOŠLI SU IZ OKOLINE NIŠA GDE JE VIŠE SIMONOVIĆA.MOJE IME JE MALOBROJNO PA ME INTERESIRA NJEGOVO POREKLO

  6. Aleksandar

    Djordjevic iz Leskovca, deda je iz sela Jelasnica pored Leskovca (ne znam da li je tacno ali sam cuo da je to selo naseljeno ljudima sa Cetinja), krsna slava sv. apostol Toma. Molim za bilo kakvu informaciju 🙂

  7. biljana Mirovic

    moje prezime je Stoskovic-baba mi je govorila da su doseljeni iz Mojkovca u Osejane[opstina Istok] a onda u selo madere [opstina Prokuplje].Od prezimena Stoskovic potice prezime Stosovic u selu dake kod Kursumlije. Ako neko zna nesto vise neka pise na [email protected]

    • Srdjan

      Biljana, ja sam poznavao Cika Ivu Stosovica iz Stuba ,pored Blaca ,a on je iz Stosovica iz Blaca
      njegov stri Dobrivoje bio ministar u Kraljevini jugoslaviji.
      Jadranka Seselj je od tih Stosovica, iz Blaca.

  8. Даница

    Молим вас ко зна да ми каже о пореклу презимена Којановић. Мој предак Милош Којановжћ доселио се крајем 18.в. у село Мала Јасиковица на падинама Гоча између Трстеника и Крушевца. Имао је синове Гмитра, Ћирка, Мијајла(?), Милету, Вујицу, Петка и Грујицу. Његови синови су променили презиме Којановић у Милошевић. Интересује ме одакле су се доселили и када? Славили су славу Св. Алимпија.
    Унапред захваљујем на доброј вољи и труду.

    Даница

  9. Milan Stanković

    Interesuje me poreklo prezimena Stanković. Doselili su oko 1850 u Šabac negde sa juga Srbije (okolina Niša) Krsna slava je Đurđevdan. Unapred zahvalan!