Порекло презимена Машуловић

24. фебруар 2012.

коментара: 1

Машуловићи су из племена Озринићи, а насељени су у село Прага код Никшића.

“Дошао је Лука Пејов Машуловић у село Јављен. Ту се оженио кћерком Јакова Грозданића и настанио. Био је беземљаш. Имао је три сина — Мирка, Митра и Јована. Сва тројица оу помрпи нежењени; Мирко од туберкулозе, а Јован и Митар у аустријској интернацији.
Машуловићи су дошли у Прагу из јуначког села Марковине, из Катунске нахије, кад је Прага припала Црној Гори 1862. године.

Лукин отац Пејо био је јунак и хајдучки харамбаша. Пјева се у једној народној пјесми кад је плијенио Турке Путешевиће испод Орлине, у Чарађу и кад су тројицу браће посјекли Црногорци.
Породица Машуловића, и у Марковини и у Праги, давала је вазда добрих н угледних људи, јунака, главара и добрих домаћина.

Славе, као и сви остали потомци Озрови, Аранћеловдан, 21. новембар”. (Извор: Обрад Вишњић, Голија и Голијани, издање аутора, Требиње, 1987, стр. 413).

Машуловићи припадају роду Кривоглава:

“Надимак су добили по Марку, сину Николе Вучетина. Марко је имао обичај да накриви главу кад разговара.
Потомство овог Марка Николина разгранало се на: Тодоровиће, Рељиће, Вуковиће, Марковиће, Крушковце, Машуловиће. Настали су и развили се y Липовом Долу на Кривоглавској Главици у Марковини.
Неки од њих су се временом иселили из Марковине. Тодоровића има у Никшићким Рудинама, у Милочанама, у Никшићу, у Брезовику, као и у Праги, гдје су заједно са Машуловићима. Вуковићи су у Никшићу и његовој околини, а нарочито у Трепчама и у Ваљеву. Рељића има у Лесковачком срезу, Марковића у Милочанама код Никшића, у Никшићу и на Цетињу”. (Извор: Ђорђе Вукотић Чевски, Племе Чевљани или Озринићи, Књиготека, Београд, 1998, стр. 147).

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vesna masulovic

    Masulovici vode poreklo iz Crne Gore, mesto Praga kod Niksica. Pre drugog svetskog rata su se naselili na jugu Srbije na samoj granici Kosova i Srbije mesto Brajna kod Medvedje. Posle drugog svetskog rata sele se u Vojvodinu mesto Srpski Miletic opstina Odzaci. Slava Masulovica je Sveti Arandjel.