Poreklo prezimena Mašulović

24. februar 2012.

komentara: 1

Mašulovići su iz plemena Ozrinići, a naseljeni su u selo Praga kod Nikšića.

“Došao je Luka Pejov Mašulović u selo Javljen. Tu se oženio kćerkom Jakova Grozdanića i nastanio. Bio je bezemljaš. Imao je tri sina — Mirka, Mitra i Jovana. Sva trojica ou pomrpi neženjeni; Mirko od tuberkuloze, a Jovan i Mitar u austrijskoj internaciji.
Mašulovići su došli u Pragu iz junačkog sela Markovine, iz Katunske nahije, kad je Praga pripala Crnoj Gori 1862. godine.

Lukin otac Pejo bio je junak i hajdučki harambaša. Pjeva se u jednoj narodnoj pjesmi kad je plijenio Turke Puteševiće ispod Orline, u Čarađu i kad su trojicu braće posjekli Crnogorci.
Porodica Mašulovića, i u Markovini i u Pragi, davala je vazda dobrih n uglednih ljudi, junaka, glavara i dobrih domaćina.

Slave, kao i svi ostali potomci Ozrovi, Aranćelovdan, 21. novembar”. (Izvor: Obrad Višnjić, Golija i Golijani, izdanje autora, Trebinje, 1987, str. 413).

Mašulovići pripadaju rodu Krivoglava:

“Nadimak su dobili po Marku, sinu Nikole Vučetina. Marko je imao običaj da nakrivi glavu kad razgovara.
Potomstvo ovog Marka Nikolina razgranalo se na: Todoroviće, Reljiće, Vukoviće, Markoviće, Kruškovce, Mašuloviće. Nastali su i razvili se y Lipovom Dolu na Krivoglavskoj Glavici u Markovini.
Neki od njih su se vremenom iselili iz Markovine. Todorovića ima u Nikšićkim Rudinama, u Miločanama, u Nikšiću, u Brezoviku, kao i u Pragi, gdje su zajedno sa Mašulovićima. Vukovići su u Nikšiću i njegovoj okolini, a naročito u Trepčama i u Valjevu. Reljića ima u Leskovačkom srezu, Markovića u Miločanama kod Nikšića, u Nikšiću i na Cetinju”. (Izvor: Đorđe Vukotić Čevski, Pleme Čevljani ili Ozrinići, Knjigoteka, Beograd, 1998, str. 147).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. vesna masulovic

    Masulovici vode poreklo iz Crne Gore, mesto Praga kod Niksica. Pre drugog svetskog rata su se naselili na jugu Srbije na samoj granici Kosova i Srbije mesto Brajna kod Medvedje. Posle drugog svetskog rata sele se u Vojvodinu mesto Srpski Miletic opstina Odzaci. Slava Masulovica je Sveti Arandjel.