Јаворић

18. фебруар 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Жељка

    Поштовани,

    Може ли нешто више да се сазна о пореклу презимена Јаворић, село Јутрогошта, покрај Приједора, слава Ђурђевдан.

    Унапред хвала.
    Свако добро од Господа

  2. Милорад Богдановић

    Жељка, хвала ти што се интересујеш за своје Јавориће и што поштујеш своје писмо у времену ЛАТИНИчне куге која нас је задесила.

    Нажалост, о твојим Јаворићима из Јутрогоште, ништа ново нећу рећи. Нисам пронашао да се овдје спомињу до почетка 20 вијека, што никако не треба да значи да их у Јутрогошти није ни било. Ако шта пронађем, сигурно ћу поставити овдје.

    Иначе, само презиме говори да је добивено по имену дрвета које расте и на простору Козаре, као и презимена у околини, нпр. Буква, Јела,…замјенивши старо презиме.

    У Шематизму д/б за 1882 године, за сада нажалост најстарији доступан документ, спомиње се презиме Јавор у Медни Горњој гдје се слави Ђурђевдан. Вјероватно да је то презиме везано са вашим Јаворићима. Са тих простора, доста је презимена дошло и на просторе између Змијања и Козаре. То потврђује и презиме Јаворовић који славе исто Ђурђевдан, а настањени око Бањалуке и Слатине код Кључа.
    Презиме Јаворац, такође се налази у непосредној близини, у селу (Хан) Кола, а слава им је Стевањдан. Исту славу ово презиме славе и у Вишеграду.

    Свако добро вам желим.