Javorić

18. februar 2012.

komentara: 2

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Željka

    Poštovani,

    Može li nešto više da se sazna o poreklu prezimena Javorić, selo Jutrogošta, pokraj Prijedora, slava Đurđevdan.

    Unapred hvala.
    Svako dobro od Gospoda

  2. Milorad Bogdanović

    Željka, hvala ti što se interesuješ za svoje Javoriće i što poštuješ svoje pismo u vremenu LATINIčne kuge koja nas je zadesila.

    Nažalost, o tvojim Javorićima iz Jutrogošte, ništa novo neću reći. Nisam pronašao da se ovdje spominju do početka 20 vijeka, što nikako ne treba da znači da ih u Jutrogošti nije ni bilo. Ako šta pronađem, sigurno ću postaviti ovdje.

    Inače, samo prezime govori da je dobiveno po imenu drveta koje raste i na prostoru Kozare, kao i prezimena u okolini, npr. Bukva, Jela,…zamjenivši staro prezime.

    U Šematizmu d/b za 1882 godine, za sada nažalost najstariji dostupan dokument, spominje se prezime Javor u Medni Gornjoj gdje se slavi Đurđevdan. Vjerovatno da je to prezime vezano sa vašim Javorićima. Sa tih prostora, dosta je prezimena došlo i na prostore između Zmijanja i Kozare. To potvrđuje i prezime Javorović koji slave isto Đurđevdan, a nastanjeni oko Banjaluke i Slatine kod Ključa.
    Prezime Javorac, takođe se nalazi u neposrednoj blizini, u selu (Han) Kola, a slava im je Stevanjdan. Istu slavu ovo prezime slave i u Višegradu.

    Svako dobro vam želim.