Порекло презимена Зекић

17. фебруар 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

___________________________________________________

Презиме Зекић у Босни и Херцеговини у месту Олово.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Фамилије-презимена Зекић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Зекић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Дегурић
    -Дучић
    -Лесковице
    -Маљевић
    -Робаје

  2. dragan janković

    Moji imaju nadimak Zekići a prezime Janković iz Gornjih Leskovica kod Valjeva

  3. Samojko

    Moji Zekići su od OKRUKLICE između Ilijaša i Vareša,slave Sv. Luku.

  4. Бранко Тодоровић

    Зекићи су православни Срби из Кнежева у Барањи.

    Пореклом су из Србије.

    Крсна слава им је Свети Стефан.

  5. Зекић

    Моје поријекло води из Колашина. Мој деда Драго је написао књигу, неких 450 страница, са наводима списа, црквених и катастарских, о њиховом боравку тамо и доласку у Сребреницу. Направио сам и породично стабло на папиру. Ја сам 8 кољено, а мој син 9 како живимо на овом простору. Доста их се одселило, па сада живе у Београду, Лазаревцу, Ваљеву, Бијељини…

  6. Војислав Ананић

    ЗЕКИЋ (к.ш), Зекићи (к). у Требимљи (Попово). Доселили су из Трнчине, “за турског времена”, и настанили се у засеоку Загарац. Старо им је презиме Лонац, а ново су (по свом старом надимку Зекић) узели послије Другог свјетског рата. Наводно, надимак су добили по некој Мари званој “Зекиница”. Славили су Никољдан (84:164; 130:167). Зекићи (м), у Бурмазима (Столац), Стоцу и Браниловићима (Гацко). Породице у Бурмазима и Стоцу, према предању, потичу од неког момка “кнеза” Дерикобиле из Дубоке који се звао Зеко. По њему су добили и презиме (59:228). Зекићи у Браниловићима су поријеклом од Бијелића (147:578).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. bozo

    Pocetkom 20 vijeka zekici su zivjeli u selu zari cg i poslije drugog balkanskog rata su otisli,Po njima se danas zove zekica rijeka i postoje toponimi po imenima kao jusufovina medovina i sl.

  8. Nikola Zekić

    Zekića ima u opštini rožajskoj (sela Radeva ma(h)ala i Skarepača), i slave sv. Vasilija velikog (14. januar po gregorijanskom kalendaru). Moj rođak Milonja Zekić pisao je o njima knjigu, koju, nažalost, nemam ovdje pri ruci. Ako ovo bude čitao neko od mojih Zekića, ko rečenu knjigu ima, molio bih ga da se javi.
    Od ovih Zekića su se neki iselili u selo Policu, odakle su opet neki otišli u Savino selo posle II svjetskog rata. Od ovih je moj imenjak i rođak Nikola Zekić, koji pjeva u grupi Legende.