Poreklo prezimena Zekić

17. februar 2012.

komentara: 14

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

___________________________________________________

Prezime Zekić u Bosni i Hercegovini u mestu Olovo.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Familije-prezimena Zekić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Zekić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Degurić
    -Dučić
    -Leskovice
    -Maljević
    -Robaje

  2. dragan janković

    Moji imaju nadimak Zekići a prezime Janković iz Gornjih Leskovica kod Valjeva

  3. Samojko

    Moji Zekići su od OKRUKLICE između Ilijaša i Vareša,slave Sv. Luku.

  4. Branko Todorović

    Zekići su pravoslavni Srbi iz Kneževa u Baranji.

    Poreklom su iz Srbije.

    Krsna slava im je Sveti Stefan.

  5. Zekić

    Moje porijeklo vodi iz Kolašina. Moj deda Drago je napisao knjigu, nekih 450 stranica, sa navodima spisa, crkvenih i katastarskih, o njihovom boravku tamo i dolasku u Srebrenicu. Napravio sam i porodično stablo na papiru. Ja sam 8 koljeno, a moj sin 9 kako živimo na ovom prostoru. Dosta ih se odselilo, pa sada žive u Beogradu, Lazarevcu, Valjevu, Bijeljini…

    • Dadada

      Ima li miljojke zekic bocke na tom spisku, udata za ljuba djurovic iz grizice kod rozaja

    • Darko Tanasijevic

      Pozdrav, ja sam Tanasijevic iz okline Srebrenice-Bukova Glava Cicevci. Kako su mi pricali moji stari, da su se nasi preci ( po mojoj proceni kraj XIX veka) dosleili na podrucje Srebrenice. Tanasije, Zeko i jos tri brata. da li imate vise informacija oko toga, bio bih zahvalan ako biste mi pisali.

    • Nikola Zekić

      Koju slavu slave ti vaši Zekići?

  6. Vojislav Ananić

    ZEKIĆ (k.š), Zekići (k). u Trebimlji (Popovo). Doselili su iz Trnčine, “za turskog vremena”, i nastanili se u zaseoku Zagarac. Staro im je prezime Lonac, a novo su (po svom starom nadimku Zekić) uzeli poslije Drugog svjetskog rata. Navodno, nadimak su dobili po nekoj Mari zvanoj “Zekinica”. Slavili su Nikoljdan (84:164; 130:167). Zekići (m), u Burmazima (Stolac), Stocu i Branilovićima (Gacko). Porodice u Burmazima i Stocu, prema predanju, potiču od nekog momka “kneza” Derikobile iz Duboke koji se zvao Zeko. Po njemu su dobili i prezime (59:228). Zekići u Branilovićima su porijeklom od Bijelića (147:578).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. bozo

    Pocetkom 20 vijeka zekici su zivjeli u selu zari cg i poslije drugog balkanskog rata su otisli,Po njima se danas zove zekica rijeka i postoje toponimi po imenima kao jusufovina medovina i sl.

  8. Nikola Zekić

    Zekića ima u opštini rožajskoj (sela Radeva ma(h)ala i Skarepača), i slave sv. Vasilija velikog (14. januar po gregorijanskom kalendaru). Moj rođak Milonja Zekić pisao je o njima knjigu, koju, nažalost, nemam ovdje pri ruci. Ako ovo bude čitao neko od mojih Zekića, ko rečenu knjigu ima, molio bih ga da se javi.
    Od ovih Zekića su se neki iselili u selo Policu, odakle su opet neki otišli u Savino selo posle II svjetskog rata. Od ovih je moj imenjak i rođak Nikola Zekić, koji pjeva u grupi Legende.