Ђурђевац

17. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Aleksandar Djurdjevac

    Pradeda Nikola Djurdjevac kolonizovao se u Vrbasu u Vojvodini 1945. Njegov Sin Branko ozenio je Radusu Blagojevic, izrodili su dva sina Milorada (moga Oca) i Slobodana. Milorad je ozenio Ruzicu Pejanovic iz Sivca ciji su se kolonizovali iz Crne Gore. Imalu su sao jedno dete mene Aleksandra Djurdjevca. Ja imam sa Natasom Gajic iz Medje dve kcerke Aleksandru i Tamaru. Sa Aleksandrom Stankovic iz Sarajeva imam Sina Aleksu. Sa Branislavom Kaurin iz Apatina imam Sina Marka. Moja cerka Aleksandra ima cerku Janu. Moj Otac se ponovo ozenio sa Nevenkom Pavlovic iz Zagreba i imaju Sina Danijela on zivi u Zagrebu. Moj Srtic Slobodan se ozenio u Stutgartu u Nemackoj i ima cerku Melani. To je sto se tice moje naj blize familije. U Vrbasu ima vise kuca Djurdjevaca pokusacu da saznamm sto vise o njima i poslacu vam. Koliko je meni Deda pricao o poreklu imena nase Familije, bila su tri Brata koji su ubili Turskog Agu i bojeci se osvete se razisli. Po pricanju mi smo se zvali prvo Lukovici ali ubivsi tog Agu svaki od njih je uzimao prezime po imenu jednom od te brace. Mi smo tako po Djuru dobili prezime Djurdjevac. Svi Djurdjevci vode poreklo iz sela Lukova (koje je dobilo ime po nasem starom prezimenu) pored Niksica gde ih i sad ima najvise. Eto toliko ja znam o tome. Zamolio sam sve rodjake koje samm skupljao godinama na FB da vam se jave i napisu sta oni znaju o prezimenu

  2. Aleksandar Djurdjevac

    Pogresno sam ukucao babino prezime devojacko. baba je Radusa Backovic. Majcina Majka je bila od Blagojevica. izvinjavam se.

  3. Željko

    Za Aleksandra Đurđevca.
    Đurđevci su starinom iz Morače iz sela Đurđevina, a neki stariji ljudi od njih su govorili da su od Sandića. Na Lukovo su doselili početkom XIX vijeka i uvijek bili jedno od najbrojnijih bratstava u Lukovu. I danas su među najbrojnijim ako ne i najbrojnije bratstvo u Lukovu. Ako vas nešto više interesuje mogao bih Vam pomoći pošto se pomalo bavim proučavanjem porijekla porodica i njihovim naseljavanjem. Pozdrav.

    • Marko

      Nije selo Đurđevina, nego Đuđevina.

      • Леко

        Попштовани Марко,

        Тачно је и Ђурђевина и Ђуђевина. Раније се село звало Ђурђевина а данас је званичан назив села Ђуђевина. Већина народа у Доњој Морачи га тако и назива, али се могу срести и појединци који село још увек зову Ђурђевина.
        А Ђурђевци из Лукова јесу Сандићи из Ђурђевине. Отуд су се одселили због крвне освете до које је дошло због убиства Меденица (чобанска свађа на Црквинама).

  4. Balša

    Željko , mene to jako zanima , moj deda je Marković od Đurđevaca sa Lukova …osim priče o Sandićima znate li još nešto njihovoj starini. pozdrav srdačni