Порекло презимена Драгосавац

16. фебруар 2012.

коментара: 7

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДРАГОСАВАЦ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Драгосавац

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Вребац, Лика

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Драгосавац се први пут помиње у Попису Лике и Крбаве 1712. у селу Вребац у Лици. Осим у овом селу, Драгосаваца има у селима Томингај и Рудопоље, такође у Лици, у околици Грачаца.

Презиме Драгосавац  се, према књизи “Српски презименик” Велимира Михајловића, помиње и у Подравској Слатини, Винковцима и Чазми. Како се наводи, основа презимена је у личном имену Драгосав, које се помиње у Пећком и Крушевачком поменику, у 15. и 17. веку.

Драгосаваца данас има расељених широм света, а највише у Србији, где су долазили као солунски добровољци после Првог светског рата, као и у колонизацији 1946. Такође, у Србију је дошао значајан број Драгосаваца после 1995. године.

Ово су само неки основни подаци о презимену Драгосавац. Молимо вас да нам пошаљете свој прилог, све што знате о презимену Драгосавац на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Damjan Dragosavac

    Zivim u Vukovaru, deda mi je pricao da smo rodom iz Like, ali da smo se pre dosta dosta godina, njegov pradeda i ko vec doselili. Oduvek se bavimo “trgovinom” svega i svacega, privatnici smo, mogu reci samo da je zanimanje nase porodice oduvek bilo trgovina raznom robom. Pravoslavci smo, Srbi, slavimo Sv. Jovana Krstitelja .

  2. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN DEDA SE DOSELIO IZ LIKE U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  3. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN SE DOSELIO IZ LIKE U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  4. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN SE DOSELI U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  5. Žarko Obradović

    Dragosavaca je u Lici, 1915. g. bilo 51 kuća. Najviše ih je bilo u Vrepcu (26 k), zatim u Tomingaju Bruvanjskom (17 k), Bruvnu (3 k), Komiću i Gračacu (po 2 k) i u Zavođama pavlovačkim (1 k). Stjepan Pavičić ih ne pominje kao naseljenike u svom delu o seobama i naseljima u Lici. Krsna im je slava Sveti Jovan.Kod Bruvna su živeli u zaseoku od 3 kuće ispod Vodene Glave, jugo- zapadno od Bruvna. Tu su im prve komšije bile Brkljači, Matijevići, Bandići i Blanuše. Mislim da između Dragosavaca i Obradovića zvanih Bajguta, postoji staro kumstvo.

  6. Миљана

    Драгосаваца има и дан данас у Косовској Митровици, раније су живели надомак Митровице у Старом Тргу. Славе Светог Јована. Њихов предак Исак је први дошао на Косово и Метохију. Ако буде неко нешто знао више о томе, молим вас одговорите.