Poreklo prezimena Dragosavac

16. februar 2012.

komentara: 7

[toggle title=”TESTIRANI DRAGOSAVAC NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Dragosavac

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Vrebac, Lika

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Dragosavac se prvi put pominje u Popisu Like i Krbave 1712. u selu Vrebac u Lici. Osim u ovom selu, Dragosavaca ima u selima Tomingaj i Rudopolje, takođe u Lici, u okolici Gračaca.

Prezime Dragosavac  se, prema knjizi “Srpski prezimenik” Velimira Mihajlovića, pominje i u Podravskoj Slatini, Vinkovcima i Čazmi. Kako se navodi, osnova prezimena je u ličnom imenu Dragosav, koje se pominje u Pećkom i Kruševačkom pomeniku, u 15. i 17. veku.

Dragosavaca danas ima raseljenih širom sveta, a najviše u Srbiji, gde su dolazili kao solunski dobrovoljci posle Prvog svetskog rata, kao i u kolonizaciji 1946. Takođe, u Srbiju je došao značajan broj Dragosavaca posle 1995. godine.

Ovo su samo neki osnovni podaci o prezimenu Dragosavac. Molimo vas da nam pošaljete svoj prilog, sve što znate o prezimenu Dragosavac na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Damjan Dragosavac

    Zivim u Vukovaru, deda mi je pricao da smo rodom iz Like, ali da smo se pre dosta dosta godina, njegov pradeda i ko vec doselili. Oduvek se bavimo “trgovinom” svega i svacega, privatnici smo, mogu reci samo da je zanimanje nase porodice oduvek bilo trgovina raznom robom. Pravoslavci smo, Srbi, slavimo Sv. Jovana Krstitelja .

  2. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN DEDA SE DOSELIO IZ LIKE U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  3. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN SE DOSELIO IZ LIKE U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  4. TATJANA MILANKOV

    MOJ DEDA PO OCU JE POREKLOM IZ LIKE GRCACA MOJ CUKUN SE DOSELI U KULEN VAKUF BIX MOJI SLAVE Sv JOVANA

  5. Žarko Obradović

    Dragosavaca je u Lici, 1915. g. bilo 51 kuća. Najviše ih je bilo u Vrepcu (26 k), zatim u Tomingaju Bruvanjskom (17 k), Bruvnu (3 k), Komiću i Gračacu (po 2 k) i u Zavođama pavlovačkim (1 k). Stjepan Pavičić ih ne pominje kao naseljenike u svom delu o seobama i naseljima u Lici. Krsna im je slava Sveti Jovan.Kod Bruvna su živeli u zaseoku od 3 kuće ispod Vodene Glave, jugo- zapadno od Bruvna. Tu su im prve komšije bile Brkljači, Matijevići, Bandići i Blanuše. Mislim da između Dragosavaca i Obradovića zvanih Bajguta, postoji staro kumstvo.

  6. Miljana

    Dragosavaca ima i dan danas u Kosovskoj Mitrovici, ranije su živeli nadomak Mitrovice u Starom Trgu. Slave Svetog Jovana. Njihov predak Isak je prvi došao na Kosovo i Metohiju. Ako bude neko nešto znao više o tome, molim vas odgovorite.