Порекло презимена, село Доње Зуниче (Књажевац)

21. новембар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Доње Зуниче, општина Књажевац – Зајечарски округ. Према књизи Маринка Станојевића „Тимок“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Доње Зуниче, фото: Иван Бор (Panoramio)
Доње Зуниче, фото: Иван Бор (Panoramio)

Положај села.

Село је у равници, поред реке Тимока. Сеоске куће груписане су у облику круга. Село има један заселак, подељен у два дела; Поток – који се протеже поред безименог поточића и Рујиште – који се протеже у горњем току истог поточића. Куће су у Рујишту гушће у Рујишту него у Потоку.

Воде.

Тимок не плави село, али имања поред Тимока сваке године страдају од поплаве. Поменути поточић не наноси штете селу а ни имањима. У селу има три извора – кладенца, са којих се користи вода за пиће. На месту Падини је врело Стублина. Оно и у доба највеће суше даје довољно воде. У Раденковој Падини такође постоји извор који обилује водом преко целог лета. Испод шуме, у месту Смрдану, налази се извор, који служи чобанима за појење стоке. За Смрдан се прича како су Римљани („Латини“) из њега, помоћу водовода, спровели воду са друге, леве стране Тимока у свој град Равни. Сви ови извори доста су јаки и имају увек довољно воде. Осим тога, у селу има доста бунара у којима је вода доста добра за пиће.

Земље и шуме.

Сеоска имања су око самог села, осим мањег дела који је удаљен од села. Њиве се налазе на местима која се зову: Бојиште, Драке, Раденкова Падина, Лазиње, Равниште, Дел, Поток, Аџиско и Луг (у долини поред самог Тимока). Најдаља су места Равниште и Лазиње. На овим местима сеје се наизменично пшеница и кукуруз. За испашу стоке има врло мало простора у непосредној близини села. Шуме има на источној страни у Рујишту, Баланици, Јасиковцу, Горуновцу и Манастирском. Удаљене су од села око седам километара. Општинска шума је у Горуновцу. Земља је врло добре родности а пашњаци, колико их има, обилују квалитетном травом.

Тип села.

Село је збијеног типа. Не пружа се у дужину, као што је то код остлих тимочких села. Село има 163 куће.
Село се зове Доње Зуниче за разлику од Горњег Зунича.

Порекло становништва.

Становништво је скоро све стариначко. Најстарији родови су:

-Шутунски, Никољдан;
-Поћеризовачки, Никољдан;
-Ћелешовски, Никољдан:
-Кукулдасички, Никољдан и;
-Јоцици, Никољдан.
Они су у Рујишту, сви славе Никољдан. Има их 163 куће.

Досељеници су из околних села или Бугарске, и то:

-Изнопољци (Знепољци), Митровдан, су из Власотинаца.
-Лаутарци, Св. Врачи, су из Бугарске.
-Бранковци, Аранђеловдан, су из Маљинца.
-Ланџинџи, Св.Ђорђе, су из Лукова, и још шест породица, које припадају станичном и школском особљу.

Досељенике овде привлачи питомина тимочке долине.

Доње Зуниче има општинску славу Ђурђевдан и заветине: Марковдан, Никољдан, Спасовдан, Аранђеловдан и Пантелијевдан.
Доње Зуниче и Горње Зуниче, пре 25 година, имали су заједничко гробље. Данас свако од ових села има своје засебно гробље. Гробље Доњих Зунича је изнад села, удаљено километар.

ИЗВОР: Према књизи Маринка Станојевића „Тимок“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.