Порекло презимена Фуштић

22. децембар 2013.

коментара: 1

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ФУШТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Фуштић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Брсково, Мојковац, Црна Гора

Крсна слава: Мратињдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Фуштићи су из села Брсково (Мојковац), славе Светог Мрату (Св. Краља Стефана Дечанског). Имају породично предање о саском пореклу, односно да су потомци Саса рудара који су у Брскову били још у 13. веку. 

Генетички тест ово предање додатно учвршћује. Наиме, тестирани Фуштић из Брскова припада хаплогрупи I2a Dinaric South и веома је близак једном немачком кластеру (презимена Хертел, Роедер, Хорн, Краус исл.). Претпоставка је да се овај огранак давно одвојио и формирао у самој Немачкој (не само да су међусобно блиски већ их одваја и карактеристичнa мутација на маркеру 391=10). Тестирани Фуштић не само да поседује идентичну мутацију, већ му је и сам хаплотип од свих тестираних најближи овим немачким. Потпуно је иста ствар и са Текићем из Зворника који такође слави Мратиндан и за којег се основано може рећи да је директно повезан са Фуштићем.

Није искључена ни могућност да су Фуштићи сачували и старо немачко презиме. Наиме, Фуст, Фушт као презиме постоји у Немачкој и етимологија му је од имена Фауст, као скраћени облик.

На везу са Сасима указује и крсна слава Фуштића – Мратиндан. Наиме, више истраживача наводи да је прослављање Светог Мрате, заправо везано за прослављање Светог Мартина (Мрата је, по томе, заправо Мартин). Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Горан

    Фуштићи из Брскова су одговор на питање косу и одакле су Кулизе,Мратинштаци из Рашке,са Копаоника.Кулизе су пореклом из Брскова,потомци Саса рудара који су задржали слављење Св.Мартина кроз Мратиндан,односно Св.Стефана Дечанског.Насеље и трг Брсково околни Власи звали су Кула по тврђави која је доминирала рударским селом.Тако су по тврђави(Градина)Кули,све житеље Брскова,Сасе,назвали Кулизе,житељи Куле.Били су пореклом из различитих делова Немачке и Фландрије,самим тим и потомци имају неколико различитих ,,Немачких хаплогрупа.Из Брскова су отишли на Копаоник,Стари Влах,Босну,Дубровник,Косово.