Poreklo prezimena Fuštić

22. decembar 2013.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI FUŠTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Fuštić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Brskovo, Mojkovac, Crna Gora

Krsna slava: Mratinjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Fuštići su iz sela Brskovo (Mojkovac), slave Svetog Mratu (Sv. Kralja Stefana Dečanskog). Imaju porodično predanje o saskom poreklu, odnosno da su potomci Sasa rudara koji su u Brskovu bili još u 13. veku. 

Genetički test ovo predanje dodatno učvršćuje. Naime, testirani Fuštić iz Brskova pripada haplogrupi I2a Dinaric South i veoma je blizak jednom nemačkom klasteru (prezimena Hertel, Roeder, Horn, Kraus isl.). Pretpostavka je da se ovaj ogranak davno odvojio i formirao u samoj Nemačkoj (ne samo da su međusobno bliski već ih odvaja i karakteristična mutacija na markeru 391=10). Testirani Fuštić ne samo da poseduje identičnu mutaciju, već mu je i sam haplotip od svih testiranih najbliži ovim nemačkim. Potpuno je ista stvar i sa Tekićem iz Zvornika koji takođe slavi Mratindan i za kojeg se osnovano može reći da je direktno povezan sa Fuštićem.

Nije isključena ni mogućnost da su Fuštići sačuvali i staro nemačko prezime. Naime, Fust, Fušt kao prezime postoji u Nemačkoj i etimologija mu je od imena Faust, kao skraćeni oblik.

Na vezu sa Sasima ukazuje i krsna slava Fuštića – Mratindan. Naime, više istraživača navodi da je proslavljanje Svetog Mrate, zapravo vezano za proslavljanje Svetog Martina (Mrata je, po tome, zapravo Martin). Više o tome pročitajte OVDE.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Goran

    Fuštići iz Brskova su odgovor na pitanje kosu i odakle su Kulize,Mratinštaci iz Raške,sa Kopaonika.Kulize su poreklom iz Brskova,potomci Sasa rudara koji su zadržali slavljenje Sv.Martina kroz Mratindan,odnosno Sv.Stefana Dečanskog.Naselje i trg Brskovo okolni Vlasi zvali su Kula po tvrđavi koja je dominirala rudarskim selom.Tako su po tvrđavi(Gradina)Kuli,sve žitelje Brskova,Sase,nazvali Kulize,žitelji Kule.Bili su poreklom iz različitih delova Nemačke i Flandrije,samim tim i potomci imaju nekoliko različitih ,,Nemačkih haplogrupa.Iz Brskova su otišli na Kopaonik,Stari Vlah,Bosnu,Dubrovnik,Kosovo.