Порекло презимена Мусић

8. децембар 2013.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Синиша

    Замолио бих ако неко зна нешто о поријеклу породице Мусић из села Горњи Штрпци, општина Прњавор, Република Српска. Слава је Ђурђевдан. Унапријед захвалан.

  2. Nenad Music

    Cao Sinisa..
    Izgleda da smo obojica u potrazi o Musicima..
    Pozdrav iz Ciriha

  3. Nikola Music

    Moji su iz Bijelog Polja (CG).
    Slavimo Svetog Jovana 20.01

  4. Dušan Raišić po majci Musić

    O prezimenu Musić ne znam skoro ništa, osim da je majka djevojačko Musić, ali možda sa svojim skromnim znanjem malo pripomožem. Majčini Musići so od Gline iz sela Glinski Trtnik (Hrvatska) i porjeklom su srbi pravoslavci koji slave krsnu slavu Sv. Jovan. Moj đed Ilija Musić i baka Ljubica Palamar su imali petero djece, od toga moja majka i još četeri sina. Drugi svjetski rat je preživjela moja majka i njezin stariji brat Dušan (po kojem sam dobio ime). Dušan je 1938. godine otišao (trbuhom za kruhom) u Francusku. Pošto je u tom vremenu došla kriza, se je preselio u Austriju 1939. god. Tamo je u jednom selu kao pružni radnik preživio drugi svjetski rat, potom osnovao porodicu sa austrijankom i dobio četri sina (obdržao prezime, ali vjere nije mogao što je i potpuno razumljivo) . Svi sinovi su kršteni u katoličkoj crkvi, kao i ujak koji se morao prekrstiti, ako se htio vjenčati, tako da je sada prezime Musitsch i svi su jasno austrijanci, koji i neznaju srpski. Oni sada žive na području kod Klagenfurta – Koruška i pošto je u startu velika porodica koja se još raširila, sada tamo živi dosta Musitcha (uglavnom svi imaju germanska imena, sada već u trećem koljenu daju slovenska imena).U Ljubljani, gdje živim od 1975. god., sam upoznao par muslimana sa prezimenom Musić koji misle (naravno krivo) da prezime izlazi od muse.. Još to moram reći, da nisam još čuo , da je koji hrvat Musić. To je sve u grubo što ja znam o tome prezimenu i ako sam bilo šta pomogao, vrlo sam zadovoljan. Ako bilo šta mogu pomoči, obratite se na moju elektronsku poštu, i ja ću sa zadovoljstvom to učiniti! Želim vam daljni rad uspješan i vas s poštovanjem puno pozdravljam!

    • Petar Musić

      Ne znam kako niste čuli da se iko od hrvata preziva Musić kada u Hrvatskoj u svakoj županiji i svim gradovima i omanjim mestima se moze naici na prrzime Musić a najzastupljenije je u Zagrebu, Splitu, Rijeci…

  5. Војислав Ананић

    МУСИЋ (к.м), Мусићи (к). у Клобуку код Љубушког. Поријеклом су “по свој прилици” од Муса из Читлука у Бротњу. Настанили су се у засеоку Шиљевиште. Из ове породице потиче војвода херцеговачких Хрвата у устанку 1875-1878. године дон Иван Мусић (Шиљевиште 1848 – Београд 1888). Био је, према Марку Вегу, “најсвјетлија фигура међу Хрватима Босне и Херцеговине у 19. вијеку”. Увријеђен од аустријских власти, склонио се са својом женом Цвијом у Србију, гдје је радио као поштански чиновник и живио доста сиромашно. Имао је двоје дјеце. Посљедње дане живота провео је у Бцограду, ”али врло оскудно” (265:4,56,57). Мусићи (м) су живјели у Љубињу, Коритима (Билећа) и у Билећи. У Љубињу се спомињу 1780. године. У Коритима их је било “концем прошлог стољећа”, а у Билећи су половином 18. вијека живјели и радили терзије ”Ахмед, Осман и Омер, синови Имшира Мусића” (97:107,172,179).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. P.V.

    Musići potiču od braće Musić koja su poginula zajedno sa Knezom Lazarom na Kosovu. U narodnoj pesmi se kaže da im je krsna slava Sveti Jovan . Pa ako slavite tu slavu i prezivate se Musić najveće su šanse da ste njihov potomak preko Stefana Musića koji je bio sin istoimenog oca i majke Jelene koji se pominje u Dubrovačkim hronikama