Порекло презимена Мунцанов

8. децембар 2013.

коментара: 2

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МУНЦАНОВ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Мунцанов

Хаплогрупа: E1b род О

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Milenko

    Munćanov dođe od Munćan, priće ide da je deda menjao prezime kad se upisao u vojnu akademiju, a neznamo zasto je menjao,
    Inace smo mi Munćan iz Veliko središte, to je okolina Vršaca u juznom banatu, to sto sam istrazivao do sad je da smo bili tamo od 1790g kao zemljoradnici, negde sam čitao da je možda ime poreklo rumunsko ili vlaško, a ti Munćana iz mog kraja,niko nezna rumunski ili vlaski niti njihovi preci su znali.
    kada dobijem više informacija dodaću

    • Milenko

      Munćani imaju Vlaško poreklo iz istočne srbije.Kada je Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd 1521. i Ugarsku 1526. godine, ponudio je Vlasima iz Srbije da nasele potpuno puste predele Banata i Erdelja, uz znatne poreske olakšice i beneficije. Tada se preko 1600 vlaških porodica iz Crne Reke (Crni Timok) i Braničeva (oko 1800 porodica) iselilo u Banat i Erdelj (Transilvanija).- Dobili su ogromna imanja, osnovali sela i gradove. Usledile su i kasnijje seobe, a najveća 1690. godine pod patrijarhom Čarnojevićem, nakon čega je u Srbiji po Cvijiću ostalo manje od 4000 stanovnika.
      Tad su se gotovo svi Vlasi iselili iz zapadne Srbije – Starog Vlaha, pod vodjstvom svojih kneževa Raškula (Raškovića). Vlasi nisu odgovarali Austrougarskoj monarhiji, na području Banata i Erdelja, jer nisu navikli da privredjuju na ogromnom plodnom zemljištu, te ih oni, bar većinu, vraćaju na stara ognjišta u Srbiji,
      A ima oni Što su stali, I mi smo bili jedini od tih