Порекло презимена Видицки

14. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Зоран Видицки

    По усменом предању мојих предака, Видицки су се у Срем, у село Деч доселили почетком 20. века из Кикинде. После 2. светског рата део породица се одселио у Нови Сад, Руму и Земун, док део породица још живи у селу Деч. Иначе сви славимо крсну славу свети Јован Крститељ.

  2. Miroslav Vidicki

    Postovani.Moja porodica je poreklom iz Batanje (Madjarska).Tamo su rodjeni moj otac Kosta 1925.,deda Ranislav 1901,prandeda Mladen i cukundeda Leontije.Iz ocevih prica znam da je Leontijev rodjeni brat bio arhimandrit Georgije (Djurica) Vidicki,pretstojnik manastira Kovilj,rodjen 1867,umro 1924-5.i sahranjen u manastirskom groblju.Slavio se Sv.Jovan 20.Januara.

    • Мирославе,
      Душан Поповић у угарским документима из 18.века не налази Видицке у Батањи, али се у то време помињу БОГОСАВ ВИДИЋ (1735.), МИЛАНКО ВИДИЋ (1735.) и ЖИВКО ВИДИЧ (1735. и 1737.). Могуће је да се ради о старијем презимену Видицких и то би требало проверити у матичним књигама ако је могуће.
      С друге стране, у Батањи су 1828. године забележени (Land Census):
      474. Viditzki, Vasa
      500. Viditzki, Natsa
      529. Viditzki, Arsa

    • Бранко Тодоровић

      Према евиденцијама српских оптаната, из Батање се двадесетих година 20. века у Краљевину Југославију преселило осамнаест домаћинстава Видицких, са укупно 36 чланова, а населили су се у следећа места: Александров Гај, Велики Бечкерек, Стари Бечеј, Београд и Срез Вршац.

      Од имена Видицких, у овим списковима помињу се следећа: Ангелина, Арса, Богдан, Ђурица, Жива, Јефта, Јованка Катица, Љубомир, Милан, Милојка, Мита, Михајло, Видосава, Панко, Сава, Јованка, Светозар, Славна, Тана, Даринка и Цвета.

      Извор: Гојко Маловић, Сеоба у матицу – спискови српских оптаната у Мађарској 1920-1931., Нови Сад, 2010, стр. 92-93

  3. Војислав Ананић

    Мирославе,

    Видицких данас има и у Сенти, а и у још неким насељима поготово Баната.
    Пошто пишеш да ти је породица пореклом из Батање у Мађарској, препоручио бих ти две књиге: 1. Одисеја батањских Срба – др Милан Мицић, историчар и 2. Воз савести (роман) Србина из Мађарске, Драгомира Дујмова.
    Иначе, градић Батања се налази у најисточнијем делу Мађарске у коме живи још увек око 300 Срба. Припада жупанији Бекеш, у бившем Поморишју. Некада је ту била заступљена бројна српска популација, а данас их је по последњем попису само око 5,1%.
    Отоманске власти су 1718. године у ово место населиле Србе, а након потпадања под хабзбуршку власт, у Батању се насељавају и Мађари, Румуни и Словаци. Срби су били већина у насељу све до средине 19. века. Уочи почетка 1. св. рата, ту је било 2.600 Срба. После рата, многи су оптирали у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, а њихови потомци се и сада могу наћи у Војвода Степи, Мужљи, Банатском Вишњићеву…

    Поздрав,
    Војислав

  4. Mako

    Pozdrav za sve Vidicke od Marka Vidickog i Zemuna familijo moja ljubim.vas sve

    • Вера

      Поздрав Марко за тебе и све Видицки широм света. Мало нас је али се полако проналазимо.
      Поздрав из Кикинде.

      • Miroslav Vidicki

        G-djo Vera,moje postovanje.
        Zamolio bih Vas da mi napisete sve sto znate o vasoj grani porodice Vidicki,kao i o ostalim Kikindjanima sa prezimenom Vidicki,ako imate bilo kakva saznanja o njima. Ako ste u kontaktu sa nekim ko se preziva Vidicki u Kikindi,ili u nekom drugom mestu,uputite ih na ovu stranicu da pisu o svojoj porodici.Mozda cemo zajednickim snagama uspeti da dopremo do prvih predaka sa ovim prezimenom i odakle poticemo. Srdacan pozdrav.

  5. Srdjan

    Pozdrav za sve Vidicke familije,voleo bih da ako bi neko mogao da mi pomogne i ako nesto zna o tri brata iz Kikinde koji su dosli u Deč.Jedan se zvao Sredoje a druga dva ne znam kako su se zvali.Voleo bih da saznam kako su se zvali njihovi roditelji i kako se zovu ova druga dva brata.Hvala puno svima koji znaju nesto.

  6. Miroslav Vidicki

    Srdjane
    Mozda moze da ti pomogne Mira Vidicki,penzionisana uciteljica u mestu Dec,a verovatno potomak jednog od trojice brace koje spominjes.