Poreklo prezimena Vidicki

14. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Zoran Vidicki

    Po usmenom predanju mojih predaka, Vidicki su se u Srem, u selo Deč doselili početkom 20. veka iz Kikinde. Posle 2. svetskog rata deo porodica se odselio u Novi Sad, Rumu i Zemun, dok deo porodica još živi u selu Deč. Inače svi slavimo krsnu slavu sveti Jovan Krstitelj.

  2. Miroslav Vidicki

    Postovani.Moja porodica je poreklom iz Batanje (Madjarska).Tamo su rodjeni moj otac Kosta 1925.,deda Ranislav 1901,prandeda Mladen i cukundeda Leontije.Iz ocevih prica znam da je Leontijev rodjeni brat bio arhimandrit Georgije (Djurica) Vidicki,pretstojnik manastira Kovilj,rodjen 1867,umro 1924-5.i sahranjen u manastirskom groblju.Slavio se Sv.Jovan 20.Januara.

    • Miroslave,
      Dušan Popović u ugarskim dokumentima iz 18.veka ne nalazi Vidicke u Batanji, ali se u to vreme pominju BOGOSAV VIDIĆ (1735.), MILANKO VIDIĆ (1735.) i ŽIVKO VIDIČ (1735. i 1737.). Moguće je da se radi o starijem prezimenu Vidickih i to bi trebalo proveriti u matičnim knjigama ako je moguće.
      S druge strane, u Batanji su 1828. godine zabeleženi (Land Census):
      474. Viditzki, Vasa
      500. Viditzki, Natsa
      529. Viditzki, Arsa

    • Branko Todorović

      Prema evidencijama srpskih optanata, iz Batanje se dvadesetih godina 20. veka u Kraljevinu Jugoslaviju preselilo osamnaest domaćinstava Vidickih, sa ukupno 36 članova, a naselili su se u sledeća mesta: Aleksandrov Gaj, Veliki Bečkerek, Stari Bečej, Beograd i Srez Vršac.

      Od imena Vidickih, u ovim spiskovima pominju se sledeća: Angelina, Arsa, Bogdan, Đurica, Živa, Jefta, Jovanka Katica, Ljubomir, Milan, Milojka, Mita, Mihajlo, Vidosava, Panko, Sava, Jovanka, Svetozar, Slavna, Tana, Darinka i Cveta.

      Izvor: Gojko Malović, Seoba u maticu – spiskovi srpskih optanata u Mađarskoj 1920-1931., Novi Sad, 2010, str. 92-93

  3. Vojislav Ananić

    Miroslave,

    Vidickih danas ima i u Senti, a i u još nekim naseljima pogotovo Banata.
    Pošto pišeš da ti je porodica poreklom iz Batanje u Mađarskoj, preporučio bih ti dve knjige: 1. Odiseja batanjskih Srba – dr Milan Micić, istoričar i 2. Voz savesti (roman) Srbina iz Mađarske, Dragomira Dujmova.
    Inače, gradić Batanja se nalazi u najistočnijem delu Mađarske u kome živi još uvek oko 300 Srba. Pripada županiji Bekeš, u bivšem Pomorišju. Nekada je tu bila zastupljena brojna srpska populacija, a danas ih je po poslednjem popisu samo oko 5,1%.
    Otomanske vlasti su 1718. godine u ovo mesto naselile Srbe, a nakon potpadanja pod habzburšku vlast, u Batanju se naseljavaju i Mađari, Rumuni i Slovaci. Srbi su bili većina u naselju sve do sredine 19. veka. Uoči početka 1. sv. rata, tu je bilo 2.600 Srba. Posle rata, mnogi su optirali u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a njihovi potomci se i sada mogu naći u Vojvoda Stepi, Mužlji, Banatskom Višnjićevu…

    Pozdrav,
    Vojislav

  4. Mako

    Pozdrav za sve Vidicke od Marka Vidickog i Zemuna familijo moja ljubim.vas sve

    • Vera

      Pozdrav Marko za tebe i sve Vidicki širom sveta. Malo nas je ali se polako pronalazimo.
      Pozdrav iz Kikinde.

      • Miroslav Vidicki

        G-djo Vera,moje postovanje.
        Zamolio bih Vas da mi napisete sve sto znate o vasoj grani porodice Vidicki,kao i o ostalim Kikindjanima sa prezimenom Vidicki,ako imate bilo kakva saznanja o njima. Ako ste u kontaktu sa nekim ko se preziva Vidicki u Kikindi,ili u nekom drugom mestu,uputite ih na ovu stranicu da pisu o svojoj porodici.Mozda cemo zajednickim snagama uspeti da dopremo do prvih predaka sa ovim prezimenom i odakle poticemo. Srdacan pozdrav.

  5. Srdjan

    Pozdrav za sve Vidicke familije,voleo bih da ako bi neko mogao da mi pomogne i ako nesto zna o tri brata iz Kikinde koji su dosli u Deč.Jedan se zvao Sredoje a druga dva ne znam kako su se zvali.Voleo bih da saznam kako su se zvali njihovi roditelji i kako se zovu ova druga dva brata.Hvala puno svima koji znaju nesto.

  6. Miroslav Vidicki

    Srdjane
    Mozda moze da ti pomogne Mira Vidicki,penzionisana uciteljica u mestu Dec,a verovatno potomak jednog od trojice brace koje spominjes.