Порекло презимена Будимир

14. фебруар 2012.

коментара: 4

ПИШЕ: Ђорђе Будимир

Први спомен презимена Будимир за који знам налазимо око 1300 године у околини Скадра на Бојани у данашњој Албанији, у селима Подгора и Кулпеник где је главар Тома Србин, и спомињу се у млетачким списима Прибеза Будимир, Богдан Будимир и Јован Будимир. За презиме се каже да је дошло из Епирске Македоније из села Будимирци уз обалу Црне реке, а раније од Одесе. Села Подгора и Кулпеник су били метоси Манастира Св. Архангела Михајла, задужбине цара Душана и претпоставља се да по томе и носе своју крсну славу.

Други спомен је Дечанска Хрисовуља 2 у којој се 1335. године где су уписане породице пореклом из Травуније, Конавала, Драчевице, Хума и Дукљаниновог Подгорја.

Ту губимо историјски траг па се помажемо предањем по коме су Будимири старином из Старе Херцеговине – из Грахова код Никшића. Даље, по предању, после неке битке са Турцима, око 1500 године, добили су земљу у посед али уколико промене веру и постану католици. Тако смо добили да сви Будимири који су остали У Херцеговини и Далмацији (Дувно, Подбила, Ричице) данас су католици, а они који су одселели даље на запад су остали православни.

У околини Имотског имамо два села Будимира. Затим уз десну обалу Преучког језера, изнад Омиша на Цетини, Добрања, Чиста Прово…

Тај период се поклапа са великим сеобама Срба ка Далмацији и Лици (1527)

Будимири који су сеобом допрли у Цетину, од Млетака добијају 1690. год земљу у Турјанцима, Отоњу, Маљкову од оних који су побегли у Турску Босну.

Личка места Зрмању, Грачац и Медак населе Срби из Далмације… пре 12 августа 1690. Претпостављам да су и наши преци дошли тада.

Први попис у Лици и Крбави у којем се спомињу Будимири је из 1700. године где се спомињу Вук и Костадин са многобројним породичним заједницама (има 50 год, 3 брата, Јанко, Стеван, Стојан, синовац Јован, Вукашин, Вујица. Мале деце 9, женских 9) земљу у Великој Попини, малој Попини, Магарећем Пољу, Растичеву, Зрмањи, Прибудићу, Прљеву, Мрачају, што су све места на којима су живели Будимири у Лици.

1878. су се одселиле 3 куће у Бос.Крајину из Лике. Сви славе Аранђелов дан.

1883. епархија Дабробосанска каже да Будимири који славе Св.Аранђела живе у селима: Дубица, Ракељић (Приједор), Костајница, Драксенић, Буковача, Вођеница (Петровац), Гудовац (Крупа), Дабар (Сански Мост), Граово (Лијевно).

По следећем попису из 1915. године Будимира има 61 кућа, у Зрмањи 23 куће, а у Врелу Зрмање 38 кућа, у просеку са преко 10 деце!

Надимци Будимира у Зрмањи: Крањци, Лаћани, Чагри, Лазићи, Пејашиновићи, Матићи, Исићи, Мађори, Јелићи.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    БУДИМИР, име мушко од XIV вијека, од кога настаје и презиме. Раселили су се из Далмације (25,1, 710). Село у Далмацији близу Сиња, тако прозвано по имену Будимир. Огранак су великог рода Кривокуће, са Бјелаја. Породица је названа по једном од Кривокућа – Буди. Будимири су, дакле, преименоване Кривокуће због бојазни од турске освете. Населе Книнску Крајину, гдје их је било православаца и католика. Доселили су се око 1880. године из Лике (долина Зрмање) и Поуња. Славе Аранђеловдан.

  2. Војислав Ананић

    Тачно је да се краљ Будимир I Звонимиров Дрванић или Дрвенаровић II (675-680) тада појављује, али прочитајте мало шире о наведеном прилогу и где се јавља. То није исто. Мислим на наведено порекло имена.