Poreklo prezimena Budimir

14. februar 2012.

komentara: 4

PIŠE: Đorđe Budimir

Prvi spomen prezimena Budimir za koji znam nalazimo oko 1300 godine u okolini Skadra na Bojani u današnjoj Albaniji, u selima Podgora i Kulpenik gde je glavar Toma Srbin, i spominju se u mletačkim spisima Pribeza Budimir, Bogdan Budimir i Jovan Budimir. Za prezime se kaže da je došlo iz Epirske Makedonije iz sela Budimirci uz obalu Crne reke, a ranije od Odese. Sela Podgora i Kulpenik su bili metosi Manastira Sv. Arhangela Mihajla, zadužbine cara Dušana i pretpostavlja se da po tome i nose svoju krsnu slavu.

Drugi spomen je Dečanska Hrisovulja 2 u kojoj se 1335. godine gde su upisane porodice poreklom iz Travunije, Konavala, Dračevice, Huma i Dukljaninovog Podgorja.

Tu gubimo istorijski trag pa se pomažemo predanjem po kome su Budimiri starinom iz Stare Hercegovine – iz Grahova kod Nikšića. Dalje, po predanju, posle neke bitke sa Turcima, oko 1500 godine, dobili su zemlju u posed ali ukoliko promene veru i postanu katolici. Tako smo dobili da svi Budimiri koji su ostali U Hercegovini i Dalmaciji (Duvno, Podbila, Ričice) danas su katolici, a oni koji su odseleli dalje na zapad su ostali pravoslavni.

U okolini Imotskog imamo dva sela Budimira. Zatim uz desnu obalu Preučkog jezera, iznad Omiša na Cetini, Dobranja, Čista Provo…

Taj period se poklapa sa velikim seobama Srba ka Dalmaciji i Lici (1527)

Budimiri koji su seobom doprli u Cetinu, od Mletaka dobijaju 1690. god zemlju u Turjancima, Otonju, Maljkovu od onih koji su pobegli u Tursku Bosnu.

Lička mesta Zrmanju, Gračac i Medak nasele Srbi iz Dalmacije… pre 12 avgusta 1690. Pretpostavljam da su i naši preci došli tada.

Prvi popis u Lici i Krbavi u kojem se spominju Budimiri je iz 1700. godine gde se spominju Vuki Kostadinsa mnogobrojnim porodičnim zajednicama (ima 50 god, 3 brata, Janko, Stevan, Stojan, sinovac Jovan, Vukašin, Vujica. Male dece 9, ženskih 9) zemlju u Velikoj Popini, maloj Popini, Magarećem Polju, Rastičevu, Zrmanji, Pribudiću, Prljevu, Mračaju, što su sve mesta na kojima su živeli Budimiri u Lici.

1878. su se odselile 3 kuće u Bos.Krajinu iz Like. Svi slave Aranđelov dan.

1883. eparhija Dabrobosanska kaže da Budimiri koji slave Sv.Aranđela žive u selima: Dubica, Rakeljić (Prijedor), Kostajnica, Draksenić, Bukovača, Vođenica (Petrovac), Gudovac (Krupa), Dabar (Sanski Most), Graovo (Lijevno).

Po sledećem popisu iz 1915. godine Budimira ima 61 kuća, u Zrmanji 23 kuće, a u Vrelu Zrmanje 38 kuća, u proseku sa preko 10 dece!

Nadimci Budimira u Zrmanji:Kranjci, Laćani, Čagri, Lazići, Pejašinovići, Matići, Isići, Mađori, Jelići.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BUDIMIR, ime muško od XIV vijeka, od koga nastaje i prezime. Raselili su se iz Dalmacije (25,1, 710). Selo u Dalmaciji blizu Sinja, tako prozvano po imenu Budimir. Ogranak su velikog roda Krivokuće, sa Bjelaja. Porodica je nazvana po jednom od Krivokuća – Budi. Budimiri su, dakle, preimenovane Krivokuće zbog bojazni od turske osvete. Nasele Kninsku Krajinu, gdje ih je bilo pravoslavaca i katolika. Doselili su se oko 1880. godine iz Like (dolina Zrmanje) i Pounja. Slave Aranđelovdan.

    • Goran

      Poštovani Vojislave, da li je greška to što ste napisali da ime datira od XIV veka kada znamo i za kralja Budimira koji je vladao još u VII veku?

  2. Vojislav Ananić

    Tačno je da se kralj Budimir I Zvonimirov Drvanić ili Drvenarović II (675-680) tada pojavljuje, ali pročitajte malo šire o navedenom prilogu i gde se javlja. To nije isto. Mislim na navedeno poreklo imena.

    • Goran

      Ne mogu da povučem paralelu između vašeg komentara i teksta. Vama je to sigurno potpuno jednostavno jer imate mnogo više informacija, ali za mene je nažalost zbunjujuće.