Порекло презимена Бубуљ

14. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. milan

    ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА БУБУЉ

    САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

    1.- БУБУЉ, Јовањдан, ПОПОВИЋ
    ………………………..
    2.- ПОПОВИЋ, Јовањдан, БОГУНОВИЋ
    ……………………………

    Казивач: Дујо Бубуљ (р. 1903) из Небљуса (Доњи Лапац)
    Записао: М.Д.Л. у Доњем Лапцу, 1978. године

    МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
    Нови Сад, књига у рукопису

  2. бранко

    Поштовани! Драго ми је што сам сасвим случајно налетио на ваш сајт који како видим јако детаљно и озбиљно обрађује порјекло Срба на овим просторима по презименима. Желим вам успјех и само наставите са својом намјером.
    Ево неколико података о мом презимену који су ми били доступни и до којих сам дошао слушајући старије. Наша крсна слава је Свети Јован Крститељ, а порјеклом сам из Бихаћа садашња Федерација БиХ, гдје сам рођен. Моји родитељи и њихови су рођени у селу Рачић засеок Поткрај 12км од Бихаћа према Бос. Петровцу, док су мојих родитеља дјед и баба (моји прадједови) доселили из Хрватске, прадјед из Зрмање, а прабаба (Ракић) из Широке Куле (Лика) крајем 19. вијека по наговору њихових родитеља (мог чукунђеда) који је био у Америци са својим братом по мајчиној линији Милом Узелцем, након што су зарадили довољно пара да се врате из УСА и одселе из кршне и сиромашне Лике и Далмације у потрази за лагоднијим животом, те су њих неколицина дошли у Босну гдје им се свидјело прелијепо село Рачић кроз које протиче ријека Уна и од тадашњег бега који је по мом сазнању био Турчин и неколико породица потурица који су се повлачењем Турака са ових простора дјелом враћали у Турску, а дјелом напуштајући рурална подручја концентрисали у гушће насељена мјеста. Село се у каснијем периоду развило и насељено са свом инфраструктуром. Након последњег рата село Рачић које је било насељено 100% српским становништвом са презименима поред Бубуљ,.. Грбић, Зорић, Џакула, Мандић, Грубор, Кењало, Милосављевић, Чубрило, Рудић, Маричић, Сурла, Малешевић, Дотлић, Мимић, Брекић.. је сада пусто разрушено и расељено. Колико знам Бубуља још има или било у Санском Мосту, Новом Саду, Кикинди, Лапцу(ХР), Осјеку. Моја породица сад живи у Бања Луци, а брат у Земуну.
    Бранко..

  3. Nenad Bubulj

    Pozdrav. Bubulja ima i u Backoj Palanci. I to 2 familije,jedna je veca (moja) ,a druga je manja. Malo mi je nejasno oko tog prezimena Popovic…ja sam cuo da smo se prezivali Todorovic…a i to vecina zna…Bjelopavlici pleme.