Порекло презимена Бубало

14. фебруар 2012.

коментара: 26

БУБАЛО (п.к.м). Бубали (п) живе у Мијонићима (Шума требињска), Волујцу и Придворцима код Требиња. Бубали у Мијонићима сматрају да су поријеклом из Влаховића (Љубиње) и да им је старо презиме Влаисевић. Према предању били су властела, а неки њихов „војвода“ учествовао је у боју на Косову. По доласку Турака у Херцеговину Бубали су „посрнули и осиромашили“. Једна њихова породица преселила се из Мијонића на Арсланагића Мост код Требиња. Доцније су им Турци „за неке услуге“ дали земљу у Мијонићима, гдје се и населе око 1620. године. Славе Ђурђевдан. У Волујац су дошли из Придвораца. „Стара им је слава Ђуђевдан, а сада славе Аранђеловдан“ (75:1176,1226,1228). Бубали (к) у Радишићима и Хумцу (Љубушки), Турчиновићима (Широки Бријег), Требижату (Чапљина), Мостару и још неким мјестима Херцеговине. Према Дедијеру, старином су из Хумца гдје се за њих прича да су се вјечито сељакали по ближим селима“. Из Радишића су селили у Ардомиље, а са Бухова су побјегли у Турчиновиће „због једног сукоба са Турцима“, Славили су Никољдан и престали да славе око 1880. године (59:296,307, 303.347). За Бубале у Турчиновићима М. Петрић каже да су одавна у селу, а даљим су поријеклом из Црвеног Грма код Љубушког. На „лиштичком подручју“ први пут се помињу у пописима из 1743. године у Татама, Јарама, Бухову и Мокропољу. У Турчиновићима: Љуботићима налазили су се 1768. године. Данас их на „подручју Лиштице има само у Турчиновићима“ (188:75.76). Бубали (м), у Грушчи (Коњиц). Старином су из Јара и Бухова (Широки Бријег) и Хумца код Љубушког. Сматра се да су „исламизирани католици“. Из наведних села су „као муслимани“ доселили у Бијело Поље код Мостара, а одатле, послије куге 1814, у Грушћу (90:135). Има их настањених у Коњицу, Мостару и Потоцима код Мостара.

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Бране Бубао

    Поштовани,

    Мој деда Илија Бубало (преселио се на Косово после 1 св. рата). Његова браћа су били Петар Бубало, Раша Бубало(Бан. Карађорђево), Божо Бубало и Јово Бубало.

    Ако препознате нека од ових имена у свом родослову, молим вас напишите.

    Иначе у Мионићима поред Требиња била су три брата која су се разишла. Један је отишао у Требиње и променио презиме у Гудељ, други је отишао према Лици а трећи је остао у Мионићима. То је било негде 17-18 век.

    Да ли се зна како се звао први Бубало који је дошао у Арапов До (околину), које године и из ког места?

    Хвала, поздрав свима

    • Jovana

      Postovani,

      Moja baba se prezivala Bubalo (devojacko prezime), rodjena je 1923.god u Podujevu-Kosovo. Njen otac je dosao nakon 1. svetskog rata iz okoline Like. Ja sad nikako ne mogu da se setim kako se on zvao, ali mi je ovaj podatak da je jedan od brace otisao kao Lici zanimljiv, tako da mozda i bude neki moj predak. Pitacu oca, pa cu napisati ime.

      Pozdrav!

  2. Slavko Bubalo

    Моји потичу од два брата, Николе и Дане, па по Николи једну лозу називају Никићи, а по Данету другу лозу зову Дакићи. Иначе, мени је познат једино деда (само са слике и из очевих прича) Дане кога су 1941 убиле усташе. Његов отац, а мој прадеда звао се Јово. Деда Дане је имао једанаесторо деце, њих петоро је преживело рат: Сава и Марта, моје тетке, Сава и Јово, моји стричеви и мој отац Дмитар. Остали су помрли од тифуса или погинули у рату.

  3. Gora

    majka mi je rodom iz Arapovog dola, često su se iz tih krajeva iseljavali u Ameriku, a mnogi će te danas naći u Vojvodini, Banatski Karlovac i slično…

    morate biti veoma precizni u rodoslovu, običaj u tim krajevima je bio a i danas je da se imena prenose sa đeda na unuka pa tako pasovima unazad vijekovima što pravi pravu zbrku ako se ne obrati pažnja i bude što je moguće precizniji… nije dovoljno samo pominjati imena već morate dodati i neke činjenice po kojima su te osobe ostale zapamćene koliko je to moguće…

    pozz i podržavam ovu diskusiju

  4. Željko

    Moj deda je Mile rođen u Rešetaru, a pradeda Stojan je takođe bio u Americi i tamo mu je ostala ćerka Anđa sa kojom je izgubljen kontakt.Deda je došao u Srem pre drugog svetskog rata, u toku istog su proterani u Mačvi gde mi je i rođen otac Milorad.Po mom saznanju poreklo je iz Vučitrna, gde je i bio jedan zaseok Bubalo ili slično.Takođe slavimo Đurđevdan.
    Pozdrav

  5. Branislav Bubalo

    Pozdrav svima, ne znam bas puno o svojoj lozi ali kako su mi preneli stariji iz donjeg lapca je u vojvodu stepu (banat) dosao moj pradeda Rade Bubalo (prababa mislim da se zvala Jeka) koji je imao dva sina Ivana i Peru, Pero je moj deda koji takodje ima dva sina Radeta (sada pokojnog) i Radivoja, Rade ima dve cerke a Radivoj dva sina, mene i brata… Ako neko zna nesto vise voleo bih da znam… Hvala

  6. Љубиша Бубало

    Деда ми се звао Илија Бубало, славимо св. Алимпија, дошли су из околине Бихаћа село Бугари у Срем, тачније у Руму крајем 40их година. Спомиње се и Пилиповић презиме. Знам за неку причу да су усташе запалиле живе људе у некој цркви ту у том селу, само пар њих деце су преживели игром случаја. Зна ли неко нешто више о томе?

    • Sanja

      Majcini su takodje dosli posle drugog sv. rata iz okoline Bihaca, tj. Doljana. (Selo koje je skroz ispraznjeno u zadnjem ratu.) Dva brata Kosta i Petar Bubalo naseli li su se u Banatskom Velikom Selu. Slave Djurdjevdan. Ostalo ih je malo u BVS, vecina je u Americi, drzava New Jeresey. Slusala sam od dede da su u Doljane dosli iz Hercegovine bezeci od Turaka.

      • Бубало Миодраг

        Мој деда Љубо Бубало је родом из Дољана,доселио се после другог светског рата у село Крајишник у Банату.По његовим причама имао је блиске рођаке у Великом Селу.

    • Валентина

      Молим вас да некако ступимо у контакт.
      Мој е-маил је [email protected]

  7. Валентина

    Ако госп. Бубало Љубиша поново посети ову страницу молим да ме контактирате нa [email protected].
    Наиме,ваши подаци овде се поклапају са мојим сазнањима о пореклу са мајчине стране.
    Хвала