Порекло презимена Бисерко

13. фебруар 2012.

коментара: 5

Презиме Бисерко истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске “Вести”):

 

Многим читаоцима је загонетна националност фамилије Бисерко. Сигурни смо да ћемо њихову знатижељу задовољити наводом из књиге “Книнска Крајина” проте Саве Накићеновића (Книн, 1990), према рукопису завршеном око Првог светског рата, који наводи да у селу Книнско Поље, поред још двадесетак других српских породица, живи и шест домаћинстава са презименом Бисерко. “Славе Врачевдан. Приповиједа се да су на позив Турака 1522. из Босне, кад и Рашковићи, овамо сашли, те да су и ватру још неугашену нашли. Први су дошли и бољу земљу, и положај узели” – наводи прота Накићеновић.

Године 1976, у истом селу, које је и у време Накићеновићевог боравка било, заправо, предграђе Книна, живело је 36 особа фамилије Бисерко, у осам кућа. Немамо података да ли су до данас задржале православну веру и српску националност и како су, и да ли су, уопште, преживеле, драматична збивања и трагедије деведесетих године прошлог века.

Занимљиво је да су од назива овог скупоценог “плода” посебне врсте шкољке (од турцизма „büsre”), постала и презимена: Бисер, Бисерић и Бисерчић!

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Tonka Biserko

    Po pričanju mojih predaka Biserci su se doselili na Biserkovu glavicu, tadašnje Kninsko polje 1522 iz Hercegovine, mislim Trebinje. Bili su trgovci, Srbi, pravoslavci, Slavimo Svete Kuzmana i Damjana ili svete Vračeve. I koliko je meni poznato u tadašnjem plemenu bilo je 5 kuća. Bilo bi mi drago kad bi se još neko oglasio sa nekim novim podatkom ili mene demantova,ako nisam u pravu.

  2. Tonka Biserko

    Posle egzodusa Srba iz Krajine u Kninu trenutno imaju 4 kuće povratnika sa prezimenom Biserko.. Ostali su rasuti po svetu.

  3. Tonka Biserko

    Nakon dvadeset jednu goodinu od egzodusa u Kninu je ostalo 12 stanovnika sa prezimenom Biserko. Ostali su rasuti po svetu. Kao što su vekovima bili, Srbi, pravoslavci, slave Svetog Kuzmana i Damjana-Vračeve.