Poreklo prezimena Biserko

13. februar 2012.

komentara: 5

Prezime Biserko istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske “Vesti”):

 

Mnogim čitaocima je zagonetna nacionalnost familije Biserko. Sigurni smo da ćemo njihovu znatiželju zadovoljiti navodom iz knjige “Kninska Krajina” prote Save Nakićenovića (Knin, 1990), prema rukopisu završenom oko Prvog svetskog rata, koji navodi da u selu Kninsko Polje, pored još dvadesetak drugih srpskih porodica, živi i šest domaćinstava sa prezimenom Biserko. “Slave Vračevdan. Pripovijeda se da su na poziv Turaka 1522. iz Bosne, kad i Raškovići, ovamo sašli, te da su i vatru još neugašenu našli. Prvi su došli i bolju zemlju, i položaj uzeli” – navodi prota Nakićenović.

Godine 1976, u istom selu, koje je i u vreme Nakićenovićevog boravka bilo, zapravo, predgrađe Knina, živelo je 36 osoba familije Biserko, u osam kuća. Nemamo podataka da li su do danas zadržale pravoslavnu veru i srpsku nacionalnost i kako su, i da li su, uopšte, preživele, dramatična zbivanja i tragedije devedesetih godine prošlog veka.

Zanimljivo je da su od naziva ovog skupocenog “ploda” posebne vrste školjke (od turcizma „büsre”), postala i prezimena: Biser, Biserić i Biserčić!

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Tonka Biserko

    Po pričanju mojih predaka Biserci su se doselili na Biserkovu glavicu, tadašnje Kninsko polje 1522 iz Hercegovine, mislim Trebinje. Bili su trgovci, Srbi, pravoslavci, Slavimo Svete Kuzmana i Damjana ili svete Vračeve. I koliko je meni poznato u tadašnjem plemenu bilo je 5 kuća. Bilo bi mi drago kad bi se još neko oglasio sa nekim novim podatkom ili mene demantova,ako nisam u pravu.

  2. Tonka Biserko

    Posle egzodusa Srba iz Krajine u Kninu trenutno imaju 4 kuće povratnika sa prezimenom Biserko.. Ostali su rasuti po svetu.

  3. Tonka Biserko

    Nakon dvadeset jednu goodinu od egzodusa u Kninu je ostalo 12 stanovnika sa prezimenom Biserko. Ostali su rasuti po svetu. Kao što su vekovima bili, Srbi, pravoslavci, slave Svetog Kuzmana i Damjana-Vračeve.

    • Branko Todorović

      A znate li Tonka kako je nastalo ovo prezime? 🙂

      • Vladimir Biserko

        Postoje razna tumačenja. U Mletačkim katastrima iz 18. stoljeća za područje Knina nalazi se oblik prezimena Biserkić… (Biserchic)… Međutim sa dolaskom Austije i prvim njenim administrativnim dokumentima od 1825.dolazi do današnjeg oblika Biser(ko)…