Порекло презимена Беслаћ

13. фебруар 2012.

коментара: 0

Међу презименима у Босни, према шематизму Дабро-босанске архидијецезе за 1882. годину, Беслаћи су забележени као православни Срби са славом Ђурђевдан само у епархијама Бихаћ, Хргар и Гудавац.

У крупској области спомињу се као Беслаћи и Баслаћи. У Бенковцу који лежи у карсним увалама подно Грмеча, почетком 20. века биле су две куће Баслаћа са славом Ђурђевдан – досељени из Добросела пре окупације Босне.

И Беслаћи су – у Дољанима, на косама Грмеча према Уни – забележени у две куће, исто са славом Ђурђевдан и досељени из Добросела у Лици, али после уласка Аустрије у Босну.

Аутор монографије “Поуње у Босанској Крајини”, М. Карановић, каже да су Баслаћи део шире групе породица у овим крајевима Лалић-Прица-Шијан чији је завичај Кореница. Заједничка слава свих ових фамилија је Аранђеловдан.

Не зна се када су Беслаћи напустили ову славу и почели да славе Ђурђевдан.

Презиме Беслаћ је, по свему судећи, типа Балабан, изведено од надимка неког претка, према турцизму беслемаћ, беслемек који је означавао крупног човека, али својеглавог.

За обесног турског господара он је био “блесан”, па га је тако и назвао, а у ствари је био непокоран и тврдоглав, али да би избегао прогањање намерно се правио да не разуме све што му се наређује.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.