Poreklo prezimena Beslać

13. februar 2012.

komentara: 0

Među prezimenima u Bosni, prema šematizmu Dabro-bosanske arhidijeceze za 1882. godinu, Beslaći su zabeleženi kao pravoslavni Srbi sa slavom Đurđevdan samo u eparhijama Bihać, Hrgar i Gudavac.

U krupskoj oblasti spominju se kao Beslaći i Baslaći. U Benkovcu koji leži u karsnim uvalama podno Grmeča, početkom 20. veka bile su dve kuće Baslaća sa slavom Đurđevdan – doseljeni iz Dobrosela pre okupacije Bosne.

I Beslaći su – u Doljanima, na kosama Grmeča prema Uni – zabeleženi u dve kuće, isto sa slavom Đurđevdan i doseljeni iz Dobrosela u Lici, ali posle ulaska Austrije u Bosnu.

Autor monografije “Pounje u Bosanskoj Krajini”, M. Karanović, kaže da su Baslaći deo šire grupe porodica u ovim krajevima Lalić-Prica-Šijan čiji je zavičaj Korenica. Zajednička slava svih ovih familija je Aranđelovdan.

Ne zna se kada su Beslaći napustili ovu slavu i počeli da slave Đurđevdan.

Prezime Beslać je, po svemu sudeći, tipa Balaban, izvedeno od nadimka nekog pretka, prema turcizmu beslemać, beslemek koji je označavao krupnog čoveka, ali svojeglavog.

Za obesnog turskog gospodara on je bio “blesan”, pa ga je tako i nazvao, a u stvari je bio nepokoran i tvrdoglav, ali da bi izbegao proganjanje namerno se pravio da ne razume sve što mu se naređuje.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.