Порекло презимена Бејат

13. фебруар 2012.

коментара: 7

Улаз у цркву на Поплату

Поријекло српске православне породице БЕЈАТ из села Доњи Поплат у општини Столац.

(Славе Никољдан)

Бејати који су рођени или воде поријекло из села Доњи Поплат у општини Столац, удаљеног око 40 км југоисточно од Мостара, не располажу било каквим писаним подацима или народним предањем везаним за своје поријекло.

У књизи „Херцеговина“, аутора Јевте Дедијера, записано је да Бејати из Доњег Поплата код Стоца воде поријекло из Сјеница код Требиња и да славе Никољдан.

У књизи „Херцеговачка презимена“, аутора Ристе Милићевића, пренесени су подаци из књиге „Херцеговина“, аутора Јевте Дедијера и изнесена претпоставка да Бејати из Доњег Поплата код Стоца воде поријекло из Шћенице.

Попис Доњи Поплат 1879. Пописани Бејат Гаврило и Лука

У османлијском (турском) попису из 1701. године, записано је да у селу Сјенице у Бобанима има једна кућа чији је домаћин Михајло Бајат, а не Бејат.

Данас постоје 2 Шћенице: Љубомирска Шћеница у општини Требиње и Бобанска Шћеница у општини Равно код Требиња.

У Љубомирској Шћеници, у општини Требиње, нема ниједан гроб Бејата или Бајата, нити постоји било какав писани податак или народно предање на основу којег би се могло доказати да је некад у том селу живјела породица Бејат или Бајат.

У селу Бобанска Шћеница, у општини Равно код Требиња, дио села се и данас зове Бејатова, а не Бајатова Долина, на основу чега се претпоставља да Бејати из Доњег Поплата код Стоца воде поријекло из Бобанске Шћенице у општини Равно код Требиња. У Бобанској Шћеници не постоји ниједан гроб на којем би се могао распознати натпис Бејат или Бајат.

Данас у селу Доњи Поплат у општини  Столац, удаљеном око 40 км југоисточно од Мостара, не живи ниједан Бејат. Мушко потомство Бејата, који су рођени или воде поријекло из Доњег Поплата код Стоца, данас живи у: Аустралији, Норвешкој, Словенији и Босни и Херцеговини (Републици Српској).

Ово је породична гробница српске православне породице БЕЈАТ из села Доњи Поплат у општини Столац, удаљеног око 40 км југоистично од Мостара, подигнута у Српском православном гробљу Поплат. У овој гробници сахрањено је 6 чланова породице Бејат. Сахрањена су 3 сина Ђуре и Маре рођене Андрић и 3 њихове супруге. Најстарији предак за којег Бејати из Доњег Поплата код Стоца знају звао се Михо. Имао је сина Гаврила. Михин гроб, гроб његовог сина Гаврила и гробове њихових супруга, због старости, у Српском православном гробљу Поплат, није могуће распознати. Имена Михиних и Гаврилових супруга и њихова дјевојачка презимена, ником нису позната. Михо је Ђурин дјед, а Гаврило отац. Три сина Ђуре Бејата и Маре рођене Андрић и 3 њихове супруге које су сахрањене у гробницу су: Никола (1897 – 1974) и супруга Стана рођена Буквић (1900 – 1982), Данило (1899 – 1988) и супруга Цвија рођена Милошевић (1910 – 2001) и Митар (1901 – 1990) и супруга Босиљка рођена Бабаљ (1906 – 1995) Дјеца Николе и Стане рођене Буквић су: Анђелко, Ратко, Миленко, Ђуро и Анђелка Дјеца Данила и Цвије рођене Милошевић су: Рајко и Радмила Дјеца Митра и Босиљке рођене Бабаљ су: Мара и Милан Породичну гробницу српске православне породице БЕЈАТ из села Доњи Поплат у општини Столац, удаљеног око 40 км југоистично од Мостара, у Српском православном гробљу Поплат, подигла су дјеца Ђуре и Маре рођене Андрић. ДНК узорак и податке везане за поријекло српске православне породице Бејат из села Доњи Поплат у општини Столац, удаљеног око 40 км југоисточно од Мостара, уступио је сарадник Портала Небојша Бејат, рођен 26. 7. 1976. године у Мостару. Небојша Бејат је син Милана и Василије рођене Медан, унук Митра и Босиљке рођене Бабаљ, праунук Ђуре и Маре рођене Андрић, чукунунук Гаврила, наврнунук Михе, најстаријег Бејата за којег Бејати из Доњег Поплата код Стоца знају.[/caption]

ПРИРЕДИО: Небојша Бејат, април 2018. године

Avatar photo

Аутор чланка:
Небојша Бејат

Рођен 26. 7. 1976. године у Мостару. Небојшин отац Милан рођен је 14. 2. 1947. године у селу Доњи Поплат у општини Столац, удаљеном око 40 км југоисточно од Мостара, а мајка Василија, кћерка Медан (Никола) Михајла (1907 – 13. 5. 1971), рођена је 21. 4. 1950. године у Ортијешу. Прије Одбрамбено–отаџбинског рата (3. 4. 1992 – 21. 11. 1995) сваки викенд и сваки љетни и зимски школски распуст проводио је у Ортијешу код свог ујака Медан (Михајло) Милована (22. 11. 1941 – 13. 2. 1997) и његове супруге Медан (отац Данило Радан) Видосаве, рођене 23. 6. 1941. године у селу Жиљево код Невесиња. У Ортијешу је провео најсрећније тренутке дјетињства што га је мотивисало да истраживачким радом, дође до података везаних за погинуле Србе из села Лакишевине код Мостара, који су погинули у: Првом свјетском рату (28. 6. 1914 – 11. 11. 1918), Другом свјетском рату (6. 4. 1941 – 9. 5. 1945) и Одбрамбено–отаџбинском рату (3. 4. 1992 – 21. 11. 1995).

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Војислав Ананић

    БЕЈАТ (п) у Доњем Поплату (Столац) и у Бодежишту (Гацко). У Доњи Поплат су доселили „из Сјеница код Требиња“ ваљда Шћенице). Славе Никољдан. У Бодежишта су дошли из Жањевице, а у Жањевицу из Рудина, одакле их је Смаил-ага преселио на Бодежишта (59:204.293).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  2. Siniša Bejat

    Zašto niste istrazivali dalje, porijeklo prezimena Beat-Bejat-Beatović-Bejatović, nema veze sa Stocem niti sa Šćenicom, moja preporuka vam da podatke potrazite u Rodoslovu Beat-Bejat-Beatović-Bejatović, autora Branislava Beatovića, koja je dozivils tri izdanja.
    Pozdrav

    • Nebojsa Bejat

      Postovani Sinisa,
      DNK analizom je dokazano da mi Bejati iz sela Poplat u opstini Stolac (slavimo Nikoljdan) nismo povezani sa vama koji slavite Djurdjevdan. Imamo knjigu Branislava Beatovica. Dva puta smo bili na Saboru.
      Pozdrav

      • Siniša Bejat

        Sa kim ste poredili DNK, da bi se to dokazalo trebalo je uporediti sa DNK profilom nekog od srodnika naseg prezimena koji vode porijeklo iz Zanjevice.
        Branislav Bejatović koliko se sjećam da je u svojoj knjizi detaljno opisao i porijeklo naseg prezimena u selu Poplat i on ne negira da smo mi povezani kao srodnici, osim sto nam Slava nije ista, a i za to ima objasnjenje.
        Srdačan pozdrav

        • Nebojsa Bejat

          Testiran je Beatovic iz vaseg roda. Koliko znam zivi u Beogradu. Njegov DNK i moj nije isti tako da nismo ista loza.
          Sto se tice knjige Branislava Beatovica, on je iznio pretpostavku da su moji preci promijenili slavu, ali nema pouzdanih dokaza za tu tvrdnju, dok je DNK 100 % pouzdan.
          Pozdrav

          • Siniša Bejat

            Biće ako Bog da sledeće godine Sabor u Bratuncu, pa se vidimo da jos to malo razradimo, a možete me kontaktirati mejlom ako želite.
            Stojim na raspolaganju da sa mnom uporedis DNK profile, nešto ne vjerujem da nismo u srodstvu.
            Ako nije tajna koji je Bejatović dao uzorak za poredjenje?
            Na kraju krajeva, to i nije vazno jesmo li u srodstvu ili nismo, ali smatram bitnim da ako se već piše o porijeklu prezimena i ako neko zna da postojimo i mi iz drugih krajeva osim iz Poplata, da bi bio red da se i to pomene u ovom gore članku, pogotovo da se osvrne i na Rodoslov, za koji je neko ulozio mnogo truda, zdravlja, novca itd.
            Pozdrav

            • Јовица Кртинић

              Уклонили смо Небојшин коментар у којем се помиње име тестираног јер се то коси са нашим правилима (не објављујемо имена тестираних, због заштите података личности). Надамо се Вашем разумевању.