Poreklo prezimena Bejat

13. februar 2012.

komentara: 7

Ulaz u crkvu na Poplatu

Porijeklo srpske pravoslavne porodice BEJAT iz sela Donji Poplat u opštini Stolac.

(Slave Nikoljdan)

Bejati koji su rođeni ili vode porijeklo iz sela Donji Poplat u opštini Stolac, udaljenog oko 40 km jugoistočno od Mostara, ne raspolažu bilo kakvim pisanim podacima ili narodnim predanjem vezanim za svoje porijeklo.

U knjizi „Hercegovina“, autora Jevte Dedijera, zapisano je da Bejati iz Donjeg Poplata kod Stoca vode porijeklo iz Sjenica kod Trebinja i da slave Nikoljdan.

U knjizi „Hercegovačka prezimena“, autora Riste Milićevića, preneseni su podaci iz knjige „Hercegovina“, autora Jevte Dedijera i iznesena pretpostavka da Bejati iz Donjeg Poplata kod Stoca vode porijeklo iz Šćenice.

Popis Donji Poplat 1879. Popisani Bejat Gavrilo i Luka

U osmanlijskom (turskom) popisu iz 1701. godine, zapisano je da u selu Sjenice u Bobanima ima jedna kuća čiji je domaćin Mihajlo Bajat, a ne Bejat.

Danas postoje 2 Šćenice: Ljubomirska Šćenica u opštini Trebinje i Bobanska Šćenica u opštini Ravno kod Trebinja.

U Ljubomirskoj Šćenici, u opštini Trebinje, nema nijedan grob Bejata ili Bajata, niti postoji bilo kakav pisani podatak ili narodno predanje na osnovu kojeg bi se moglo dokazati da je nekad u tom selu živjela porodica Bejat ili Bajat.

U selu Bobanska Šćenica, u opštini Ravno kod Trebinja, dio sela se i danas zove Bejatova, a ne Bajatova Dolina, na osnovu čega se pretpostavlja da Bejati iz Donjeg Poplata kod Stoca vode porijeklo iz Bobanske Šćenice u opštini Ravno kod Trebinja. U Bobanskoj Šćenici ne postoji nijedan grob na kojem bi se mogao raspoznati natpis Bejat ili Bajat.

Danas u selu Donji Poplat u opštini  Stolac, udaljenom oko 40 km jugoistočno od Mostara, ne živi nijedan Bejat. Muško potomstvo Bejata, koji su rođeni ili vode porijeklo iz Donjeg Poplata kod Stoca, danas živi u: Australiji, Norveškoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj).

Ovo je porodična grobnica srpske pravoslavne porodice BEJAT iz sela Donji Poplat u opštini Stolac, udaljenog oko 40 km jugoistično od Mostara, podignuta u Srpskom pravoslavnom groblju Poplat. U ovoj grobnici sahranjeno je 6 članova porodice Bejat. Sahranjena su 3 sina Đure i Mare rođene Andrić i 3 njihove supruge. Najstariji predak za kojeg Bejati iz Donjeg Poplata kod Stoca znaju zvao se Miho. Imao je sina Gavrila. Mihin grob, grob njegovog sina Gavrila i grobove njihovih supruga, zbog starosti, u Srpskom pravoslavnom groblju Poplat, nije moguće raspoznati. Imena Mihinih i Gavrilovih supruga i njihova djevojačka prezimena, nikom nisu poznata. Miho je Đurin djed, a Gavrilo otac. Tri sina Đure Bejata i Mare rođene Andrić i 3 njihove supruge koje su sahranjene u grobnicu su: Nikola (1897 – 1974) i supruga Stana rođena Bukvić (1900 – 1982), Danilo (1899 – 1988) i supruga Cvija rođena Milošević (1910 – 2001) i Mitar (1901 – 1990) i supruga Bosiljka rođena Babalj (1906 – 1995) Djeca Nikole i Stane rođene Bukvić su: Anđelko, Ratko, Milenko, Đuro i Anđelka Djeca Danila i Cvije rođene Milošević su: Rajko i Radmila Djeca Mitra i Bosiljke rođene Babalj su: Mara i Milan Porodičnu grobnicu srpske pravoslavne porodice BEJAT iz sela Donji Poplat u opštini Stolac, udaljenog oko 40 km jugoistično od Mostara, u Srpskom pravoslavnom groblju Poplat, podigla su djeca Đure i Mare rođene Andrić. DNK uzorak i podatke vezane za porijeklo srpske pravoslavne porodice Bejat iz sela Donji Poplat u opštini Stolac, udaljenog oko 40 km jugoistočno od Mostara, ustupio je saradnik Portala Nebojša Bejat, rođen 26. 7. 1976. godine u Mostaru. Nebojša Bejat je sin Milana i Vasilije rođene Medan, unuk Mitra i Bosiljke rođene Babalj, praunuk Đure i Mare rođene Andrić, čukununuk Gavrila, navrnunuk Mihe, najstarijeg Bejata za kojeg Bejati iz Donjeg Poplata kod Stoca znaju.[/caption]

PRIREDIO: Nebojša Bejat, april 2018. godine

Avatar photo

Autor članka:
Nebojša Bejat

Rođen 26. 7. 1976. godine u Mostaru. Nebojšin otac Milan rođen je 14. 2. 1947. godine u selu Donji Poplat u opštini Stolac, udaljenom oko 40 km jugoistočno od Mostara, a majka Vasilija, kćerka Medan (Nikola) Mihajla (1907 – 13. 5. 1971), rođena je 21. 4. 1950. godine u Ortiješu. Prije Odbrambeno–otadžbinskog rata (3. 4. 1992 – 21. 11. 1995) svaki vikend i svaki ljetni i zimski školski raspust provodio je u Ortiješu kod svog ujaka Medan (Mihajlo) Milovana (22. 11. 1941 – 13. 2. 1997) i njegove supruge Medan (otac Danilo Radan) Vidosave, rođene 23. 6. 1941. godine u selu Žiljevo kod Nevesinja. U Ortiješu je proveo najsrećnije trenutke djetinjstva što ga je motivisalo da istraživačkim radom, dođe do podataka vezanih za poginule Srbe iz sela Lakiševine kod Mostara, koji su poginuli u: Prvom svjetskom ratu (28. 6. 1914 – 11. 11. 1918), Drugom svjetskom ratu (6. 4. 1941 – 9. 5. 1945) i Odbrambeno–otadžbinskom ratu (3. 4. 1992 – 21. 11. 1995).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BEJAT (p) u Donjem Poplatu (Stolac) i u Bodežištu (Gacko). U Donji Poplat su doselili „iz Sjenica kod Trebinja“ valjda Šćenice). Slave Nikoljdan. U Bodežišta su došli iz Žanjevice, a u Žanjevicu iz Rudina, odakle ih je Smail-aga preselio na Bodežišta (59:204.293).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  2. Siniša Bejat

    Zašto niste istrazivali dalje, porijeklo prezimena Beat-Bejat-Beatović-Bejatović, nema veze sa Stocem niti sa Šćenicom, moja preporuka vam da podatke potrazite u Rodoslovu Beat-Bejat-Beatović-Bejatović, autora Branislava Beatovića, koja je dozivils tri izdanja.
    Pozdrav

    • Nebojsa Bejat

      Postovani Sinisa,
      DNK analizom je dokazano da mi Bejati iz sela Poplat u opstini Stolac (slavimo Nikoljdan) nismo povezani sa vama koji slavite Djurdjevdan. Imamo knjigu Branislava Beatovica. Dva puta smo bili na Saboru.
      Pozdrav

      • Siniša Bejat

        Sa kim ste poredili DNK, da bi se to dokazalo trebalo je uporediti sa DNK profilom nekog od srodnika naseg prezimena koji vode porijeklo iz Zanjevice.
        Branislav Bejatović koliko se sjećam da je u svojoj knjizi detaljno opisao i porijeklo naseg prezimena u selu Poplat i on ne negira da smo mi povezani kao srodnici, osim sto nam Slava nije ista, a i za to ima objasnjenje.
        Srdačan pozdrav

        • Nebojsa Bejat

          Testiran je Beatovic iz vaseg roda. Koliko znam zivi u Beogradu. Njegov DNK i moj nije isti tako da nismo ista loza.
          Sto se tice knjige Branislava Beatovica, on je iznio pretpostavku da su moji preci promijenili slavu, ali nema pouzdanih dokaza za tu tvrdnju, dok je DNK 100 % pouzdan.
          Pozdrav

          • Siniša Bejat

            Biće ako Bog da sledeće godine Sabor u Bratuncu, pa se vidimo da jos to malo razradimo, a možete me kontaktirati mejlom ako želite.
            Stojim na raspolaganju da sa mnom uporedis DNK profile, nešto ne vjerujem da nismo u srodstvu.
            Ako nije tajna koji je Bejatović dao uzorak za poredjenje?
            Na kraju krajeva, to i nije vazno jesmo li u srodstvu ili nismo, ali smatram bitnim da ako se već piše o porijeklu prezimena i ako neko zna da postojimo i mi iz drugih krajeva osim iz Poplata, da bi bio red da se i to pomene u ovom gore članku, pogotovo da se osvrne i na Rodoslov, za koji je neko ulozio mnogo truda, zdravlja, novca itd.
            Pozdrav

            • Jovica Krtinić

              Uklonili smo Nebojšin komentar u kojem se pominje ime testiranog jer se to kosi sa našim pravilima (ne objavljujemo imena testiranih, zbog zaštite podataka ličnosti). Nadamo se Vašem razumevanju.