Порекло презимена, село Батусе (Косово Поље)

26. јун 2012.

коментара: 5

Порекло становништва села Батусе, стање из 1932. године

Батусе се налази близу ушћа реке Грачанице у Ситницу, недалеко од Приштине. Налази се у равничарском делу, на централном Косову. Први очувани помен о Батусу датира из 1316. године. Те године српски краљ Стефан Милутин даровао је Батусе манастиру Грачаници. У турском попису из 1455. године наводи се да село има преко 80 српских кућа и православног свештеника. У селу је постојала стара црква Света Недеља, обновљена 1936. године. До 1988. године припадало је општини Приштина, од 1988. године припало је новоформираној општини Косово Поље.

Порекло становништва по родовима, подаци из 1932. године

Ничићи (6 k., Свети Јован Крститељ), староседеоци – воде порекло од Дробњака из околине Прокупља.

Зверићи (2 k., Св. Јован Милостиви), староседеоци.

Савићи (2 k., Св. Јован Крститељ). Пресељени почетком 19. века из Новог Села (на Грачанки).

Јанковићи (3 k., Св. Петка). Преселили се после Савића из Косина, општина Урошевац.

Ракетан (7 k., Св. Јован Крститељ). Доселили се из села Коротице (Дреница) од зулума. Њихови рођаци се задржали у Ариљачи и ту су се „потурчили“.

Весићи (2 k., Св. Јован Крститељ). преселили се из Грачанице после Ракетана.

Драговци (1 k., Св. Арханђео). Преселили се из Драговца после Весића. Потичу од истоименог рода Драговића у Лапљем Селу.

Ћирковићи (1 k., Св. Никола). Живели су у Доњем Добреву, а у Батусе се преселили око 1880. године.

Лазићи (3 k., Ђурђевдан). Преселили се после Ћирковића из Врнице, општина Вучитрн, из истоименог рода Дробњака. Даљом старина им је у Старој Херцеговини, од племе Дробњак.

Арсићи (1 k., Ђурђиц). Пресељени из истогименог рода у Словињу 1910. Даља старина им је у Прековцу, општина Ново Брдо.

Дробњак (2 k., Св. Илија). Пресељени из истоименог рода у Кузмину 1913. Даља старина им је у Дробњаку код Неродимља, одакле су исељени од зулума у Малу Слатину, потом прешли у Кузмину код Вучитрна.

Миленковићи (3 k., Св. Јован Крститељ) и Денићи (1 k., Св. Јован Златоусти). Пресељени из Мале Слатине 1916. године.

У селу је 1932. године живело и 7 кућа муслиманских Рома.

ИЗВОР:   “Насеља” књ.39 (др Атанасије Урошевић: Косово), Википедија

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Vladimir

    Postovani, crkva (hram) Svete Nedelje u Batusu je jedna od najstarijih u okolini (mozda je od nje starija crkva u Bresju). Obnovljena je 1936, a takodje i 2012-13. Inace, dan crkve je 20. jul, i ako nekog iz okoline pitate za taj dan reci ce vam da je to nekada bio najveci sabor (litije) u okolini.
    Crkva nikada nije rusena, postojala je i postoji jos uvek. Znam, jer zivim u tom selu…
    Molim vas da ispravite tu gresku.

  2. Budimka Nestorovic

    Postovani,
    Jel zna neko odkle poticu sverici sada Nestorovici ?

  3. Budimka Nestorovic

    Oprostite, htela sam da napisem Zverici.

  4. Војислав Ананић

    БАТУСЕ

    Село је у равници, 200 метара источно од Ситнице, а на 3 км јужно од ушћа Грачанке у Ситницу.
    Збијеног је типа. Дели се (према току Ситнице) на Горњу Махалу, на југу, и на Доњу Махалу, на северу.
    Само је стариначки род Зверићи имао своју земљу, иначе су сви досељеници почифличавани, са изузетком Јанковића, који су при досељењу купили земљу од господара чифлика.
    Родови: Зверићи (2 к., Св. Јован Милостиви), старинци. – Савићи (2 к., св. Јован Крститељ). Пресељени почетком 19. века из Новог Села (на Грачанки). – Јанковићи (3 к., Св. Петка). Преселили се после Савића из Косина. — Рекетан (7 к., Св. Јован Крститељ). Доселили се из Коротице (Дреница) од зулума. Њихови рођаци се задржали у Ариљачи и ту се „потурчили”. – Весићи (2 к., Св. Јован Крсгитељ). Преселили се из Грачанице после Рекетана. -Драговци (1 к., Св. Арханђео). Преселили се из Драговца после Весића. – Ћирковићи (1 к., Св. Никола). Живели су у Д. Добреву, а у Батусе се преселили око 1880. – Лазићи (3 к., Ђурђевдан). Преселили се после Ћирковића из Врнице из рода Дробњака. – Арсићи (1 к., Ђурђиц). Пресељени из истоименог рода у Словињу 1913. Даља старина му је у Прековцу (Новобрдска Крива река). —Дробњак (2 к., Св. Илија). Пресељен из истоименог рода у Кузмину .1910. Даља му је старина у Дробњаку код Неродимља.-Денић (1 к., Св. Јован Златоусги) и Миленковићи (3 к., Св. Јован Крститељ), пресељени из М. Слатине 1916.
    Цигани: Макић (2 к.) и Скендеровић (1 к.). Одавно насељени у овом селу. Баве се коваштвом. – Рамадановић (1 к.). Досељен 1924. из Седлара у Дреници. – Шабановић (2 к.). Пресељен из Русиновца у Дреници 1920. – Селимовић (1 к.). Пресељен 1931. из Прилужја.

    Извор: АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ – КОСОВО, Примљено на I скупу Одељења друштвених наука, 10.1 1961, на основу реферата дописног члана БОРИВОЈА ДРОБЊАКОВИЋА и долисног члана МИЛИСАВА ЛУТОВЦА., БЕОГРАД, 1965.

  5. Петар

    Zna li ko išta još o Raketanima? Zna li ko šta o Raki (po kome su raketani dobili ime)?

    Potomci su im Dimići.