Poreklo prezimena, selo Batuse (Kosovo Polje)

26. jun 2012.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Batuse, stanje iz 1932. godine

Batuse se nalazi blizu ušća reke Gračanice u Sitnicu, nedaleko od Prištine. Nalazi se u ravničarskom delu, na centralnom Kosovu. Prvi očuvani pomen o Batusu datira iz 1316. godine. Te godine srpski kralj Stefan Milutin darovao je Batuse manastiru Gračanici. U turskom popisu iz 1455. godine navodi se da selo ima preko 80 srpskih kuća i pravoslavnog sveštenika. U selu je postojala stara crkva Sveta Nedelja, obnovljena 1936. godine. Do 1988. godine pripadalo je opštini Priština, od 1988. godine pripalo je novoformiranoj opštini Kosovo Polje.

Poreklo stanovništva po rodovima, podaci iz 1932. godine

Ničići (6 k., Sveti Jovan Krstitelj), starosedeoci – vode poreklo od Drobnjaka iz okoline Prokuplja.

Zverići (2 k., Sv. Jovan Milostivi), starosedeoci.

Savići (2 k., Sv. Jovan Krstitelj). Preseljeni početkom 19. veka iz Novog Sela (na Gračanki).

Jankovići (3 k., Sv. Petka). Preselili se posle Savića iz Kosina, opština Uroševac.

Raketan (7 k., Sv. Jovan Krstitelj). Doselili se iz sela Korotice (Drenica) od zuluma. Njihovi rođaci se zadržali u Ariljači i tu su se „poturčili“.

Vesići (2 k., Sv. Jovan Krstitelj). preselili se iz Gračanice posle Raketana.

Dragovci (1 k., Sv. Arhanđeo). Preselili se iz Dragovca posle Vesića. Potiču od istoimenog roda Dragovića u Lapljem Selu.

Ćirkovići (1 k., Sv. Nikola). Živeli su u Donjem Dobrevu, a u Batuse se preselili oko 1880. godine.

Lazići (3 k., Đurđevdan). Preselili se posle Ćirkovića iz Vrnice, opština Vučitrn, iz istoimenog roda Drobnjaka. Daljom starina im je u Staroj Hercegovini, od pleme Drobnjak.

Arsići (1 k., Đurđic). Preseljeni iz istogimenog roda u Slovinju 1910. Dalja starina im je u Prekovcu, opština Novo Brdo.

Drobnjak (2 k., Sv. Ilija). Preseljeni iz istoimenog roda u Kuzminu 1913. Dalja starina im je u Drobnjaku kod Nerodimlja, odakle su iseljeni od zuluma u Malu Slatinu, potom prešli u Kuzminu kod Vučitrna.

Milenkovići (3 k., Sv. Jovan Krstitelj) i Denići (1 k., Sv. Jovan Zlatousti). Preseljeni iz Male Slatine 1916. godine.

U selu je 1932. godine živelo i 7 kuća muslimanskih Roma.

IZVOR:   “Naselja” knj.39 (dr Atanasije Urošević: Kosovo), Vikipedija

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vladimir

    Postovani, crkva (hram) Svete Nedelje u Batusu je jedna od najstarijih u okolini (mozda je od nje starija crkva u Bresju). Obnovljena je 1936, a takodje i 2012-13. Inace, dan crkve je 20. jul, i ako nekog iz okoline pitate za taj dan reci ce vam da je to nekada bio najveci sabor (litije) u okolini.
    Crkva nikada nije rusena, postojala je i postoji jos uvek. Znam, jer zivim u tom selu…
    Molim vas da ispravite tu gresku.

  2. Budimka Nestorovic

    Postovani,
    Jel zna neko odkle poticu sverici sada Nestorovici ?

  3. Budimka Nestorovic

    Oprostite, htela sam da napisem Zverici.

  4. Vojislav Ananić

    BATUSE

    Selo je u ravnici, 200 metara istočno od Sitnice, a na 3 km južno od ušća Gračanke u Sitnicu.
    Zbijenog je tipa. Deli se (prema toku Sitnice) na Gornju Mahalu, na jugu, i na Donju Mahalu, na severu.
    Samo je starinački rod Zverići imao svoju zemlju, inače su svi doseljenici počifličavani, sa izuzetkom Jankovića, koji su pri doseljenju kupili zemlju od gospodara čiflika.
    Rodovi: Zverići (2 k., Sv. Jovan Milostivi), starinci. – Savići (2 k., sv. Jovan Krstitelj). Preseljeni početkom 19. veka iz Novog Sela (na Gračanki). – Jankovići (3 k., Sv. Petka). Preselili se posle Savića iz Kosina. — Reketan (7 k., Sv. Jovan Krstitelj). Doselili se iz Korotice (Drenica) od zuluma. Njihovi rođaci se zadržali u Ariljači i tu se „poturčili”. – Vesići (2 k., Sv. Jovan Krsgitelj). Preselili se iz Gračanice posle Reketana. -Dragovci (1 k., Sv. Arhanđeo). Preselili se iz Dragovca posle Vesića. – Ćirkovići (1 k., Sv. Nikola). Živeli su u D. Dobrevu, a u Batuse se preselili oko 1880. – Lazići (3 k., Đurđevdan). Preselili se posle Ćirkovića iz Vrnice iz roda Drobnjaka. – Arsići (1 k., Đurđic). Preseljeni iz istoimenog roda u Slovinju 1913. Dalja starina mu je u Prekovcu (Novobrdska Kriva reka). —Drobnjak (2 k., Sv. Ilija). Preseljen iz istoimenog roda u Kuzminu .1910. Dalja mu je starina u Drobnjaku kod Nerodimlja.-Denić (1 k., Sv. Jovan Zlatousgi) i Milenkovići (3 k., Sv. Jovan Krstitelj), preseljeni iz M. Slatine 1916.
    Cigani: Makić (2 k.) i Skenderović (1 k.). Odavno naseljeni u ovom selu. Bave se kovaštvom. – Ramadanović (1 k.). Doseljen 1924. iz Sedlara u Drenici. – Šabanović (2 k.). Preseljen iz Rusinovca u Drenici 1920. – Selimović (1 k.). Preseljen 1931. iz Prilužja.

    Izvor: ATANASIJE UROŠEVIĆ – KOSOVO, Primljeno na I skupu Odeljenja društvenih nauka, 10.1 1961, na osnovu referata dopisnog člana BORIVOJA DROBNJAKOVIĆA i dolisnog člana MILISAVA LUTOVCA., BEOGRAD, 1965.

  5. Petar

    Zna li ko išta još o Raketanima? Zna li ko šta o Raki (po kome su raketani dobili ime)?

    Potomci su im Dimići.