Порекло презимена Ацковић

10. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. petar ackovic

    Поштовани,
    Шаљем Вам у писменој форми своја сазнања, која сам делом проверио, о презимену Ацковић. Наиме, сазнао сам да постоје, најмање, две династије Ацковића. Једна од те две је династија из неког села из околине Крушевца и о њима не знам ништа. Друга, пак, династија, којој и ја припадам потиче из околине Новог Пазара, тачније из села Одојевиће одакле су се, делом преселили у унутрашњост Србије и на север Космета. Посетио сам 2012. село Одојевиће и видео разрушену цркву и гробље на којима су исписана презимена Ацковића. Данас у селу живи троје људи. Ипак, будући да нису сенилни и да их сећање добро служи испричали су ми причу зашто су се неки њихови рођаци селили. По речима једне мештанке један Ацковић, не зна тачно име, али зна из које је куће био (из те куће потиче и локални народни херој Рајко Јеврема Ацковић, рођен 1923. у Одојевићу. Погинуо је 1943. на Бистрици и у селу му је подигнут споменик /извор: Prva proleterska, knjiga četvrta, Beograd 1991, str 14/ споменик сам и сликао и могу да пошаљем), је убио Турчина и у страху од одмазде побегао, најпре за Чачак или Краљево, а затим на негде север. Одатле су његова три сина отишла у Вршац и Вишњицу код Београда, одакле и ја долазим. Како сведочи мој прадеда онај који је дошао у Вишњицу звао се Павле (податак није проверен). Данас њихових потомака има у Чачку, Краљеву, Инђији, Београду, Вишњици, Лешку. Има их, такође и у иностранству, али не знам тачно где, као и у неком селу на Авали. Сви знају за своје порекло из Одојевића и сви славе светог Николаја Мирликијског Чудотворца 19. XII. Надам се да сам био од помоћи.

  2. Раде Бракочевић

    Лијепо Петре са ваше стране. Само реците гдје су владале “најмање, две династије Ацковића”?

  3. petar ackovic

    Драги, Раде!
    Извињавам се што сам употребио непримерен појам: ”династија” говорећи о једној породици која никада није владала. Мислио сам да се ће овај кометар бити од користи у циљу истраживања и нисам желео да повредим ваша осећања, иако се реч династија користи означавајући наследну лозу било каквог газдинства (Oxford English Dictionary, 3. izd. “house, n.¹ and int, 10. b.”), јер реч династија долази од латинског dynastia и грчког δυναστεία што значи моћ или власт. Будући да је моја породица била прилично имућна у селу и да су запошљавали велики број радника можемо ипак рећи да је у питању династија. Међутим, нисам упућем у економско стање друге ЛОЗЕ (надам се да је ово примеренији израз) која је своје порекло завештала једном селу код Крушевца, тако да прихватам вашу, мислим, саркастичну дигресију…

  4. Stoiljko Ackovic

    Vidis Petre, ja poticem iz te familije Ackovica, kod Krusevca – selo se zove Pepeljevac, tu su Ackovici. Posto sam ja malo stariji, na groblju je u tom selu moj cukun deda Ackovic, ali dalje se ne zna odakle smo. Interesuje me i prezime u Vrscu, jer tamo je ziveo moj rodjeni stric, gde i danas moj brat-Radovan Ackovic, ali za drugu familiju u Vrscu ne znaju. Dosta Ackovica je u Krusevcu-jedan moj stric, drugi stric je u Vrscu, a moj otac i mi u Trsteniku.
    Pricalo se da je neko od Ackovica dosao iz okoline N. Pazara, Raske,Brvenik ali ne mozemo uci u trag. Nasa slava je Sv. Nikola.