Poreklo prezimena Acković

10. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. petar ackovic

    Poštovani,
    Šaljem Vam u pismenoj formi svoja saznanja, koja sam delom proverio, o prezimenu Acković. Naime, saznao sam da postoje, najmanje, dve dinastije Ackovića. Jedna od te dve je dinastija iz nekog sela iz okoline Kruševca i o njima ne znam ništa. Druga, pak, dinastija, kojoj i ja pripadam potiče iz okoline Novog Pazara, tačnije iz sela Odojeviće odakle su se, delom preselili u unutrašnjost Srbije i na sever Kosmeta. Posetio sam 2012. selo Odojeviće i video razrušenu crkvu i groblje na kojima su ispisana prezimena Ackovića. Danas u selu živi troje ljudi. Ipak, budući da nisu senilni i da ih sećanje dobro služi ispričali su mi priču zašto su se neki njihovi rođaci selili. Po rečima jedne meštanke jedan Acković, ne zna tačno ime, ali zna iz koje je kuće bio (iz te kuće potiče i lokalni narodni heroj Rajko Jevrema Acković, rođen 1923. u Odojeviću. Poginuo je 1943. na Bistrici i u selu mu je podignut spomenik /izvor: Prva proleterska, knjiga četvrta, Beograd 1991, str 14/ spomenik sam i slikao i mogu da pošaljem), je ubio Turčina i u strahu od odmazde pobegao, najpre za Čačak ili Kraljevo, a zatim na negde sever. Odatle su njegova tri sina otišla u Vršac i Višnjicu kod Beograda, odakle i ja dolazim. Kako svedoči moj pradeda onaj koji je došao u Višnjicu zvao se Pavle (podatak nije proveren). Danas njihovih potomaka ima u Čačku, Kraljevu, Inđiji, Beogradu, Višnjici, Lešku. Ima ih, takođe i u inostranstvu, ali ne znam tačno gde, kao i u nekom selu na Avali. Svi znaju za svoje poreklo iz Odojevića i svi slave svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca 19. XII. Nadam se da sam bio od pomoći.

    • Jovana Ackovic

      Lokacija odakle je jedna od dinastija Ackovic je Pepeljevac- okolina Krusevca,gde zivimo moja porodica i ja.

  2. Rade Brakočević

    Lijepo Petre sa vaše strane. Samo recite gdje su vladale “najmanje, dve dinastije Ackovića”?

  3. petar ackovic

    Dragi, Rade!
    Izvinjavam se što sam upotrebio neprimeren pojam: ”dinastija” govoreći o jednoj porodici koja nikada nije vladala. Mislio sam da se će ovaj kometar biti od koristi u cilju istraživanja i nisam želeo da povredim vaša osećanja, iako se reč dinastija koristi označavajući naslednu lozu bilo kakvog gazdinstva (Oxford English Dictionary, 3. izd. “house, n.¹ and int, 10. b.”), jer reč dinastija dolazi od latinskog dynastia i grčkog δυναστεία što znači moć ili vlast. Budući da je moja porodica bila prilično imućna u selu i da su zapošljavali veliki broj radnika možemo ipak reći da je u pitanju dinastija. Međutim, nisam upućem u ekonomsko stanje druge LOZE (nadam se da je ovo primereniji izraz) koja je svoje poreklo zaveštala jednom selu kod Kruševca, tako da prihvatam vašu, mislim, sarkastičnu digresiju…

  4. Stoiljko Ackovic

    Vidis Petre, ja poticem iz te familije Ackovica, kod Krusevca – selo se zove Pepeljevac, tu su Ackovici. Posto sam ja malo stariji, na groblju je u tom selu moj cukun deda Ackovic, ali dalje se ne zna odakle smo. Interesuje me i prezime u Vrscu, jer tamo je ziveo moj rodjeni stric, gde i danas moj brat-Radovan Ackovic, ali za drugu familiju u Vrscu ne znaju. Dosta Ackovica je u Krusevcu-jedan moj stric, drugi stric je u Vrscu, a moj otac i mi u Trsteniku.
    Pricalo se da je neko od Ackovica dosao iz okoline N. Pazara, Raske,Brvenik ali ne mozemo uci u trag. Nasa slava je Sv. Nikola.