Порекло породице Амановић

10. фебруар 2012.

коментара: 3

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АМАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Амановић

Хаплогрупа: I2a DN род АБ

Порекло: Врбник, Книн, Далмација

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Амановић се појављује у Далмацији, местима Врбник, Книн, Задар.

У источној Херцеговини Амановића има у селу Величани (Попово). Доселили су се из Крушевице (Љубиње), где је, према писању Риста Милићевића у “Херцеговачким презименима”, остала успомена на њих у имену `Амановића крушке под гробљем`.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола (и у Далмацији и у Херцеговини)

___________________________________________________________________________________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Nina

    Poštovani,
    Veoma mi je drago što postoji ovakva jedna aktivnost na internetu. To je naročito potrebno u današnje vreme kada se ljudi često sele, a veze sa korenima su sve slabije. Moje devojačko prezime je Amanović i rođena sam u Kninu. Amanovića još ima i na otoku Krku gde takođe postoji mesto Vrbnik, a u starim crkvenim knjigama područja Herceg Novog u Crnoj Gori takođe se pojavljuje prezime Amanović. To su moja saznanja. Karakteristično je da su se svi Amanovići u prošlosti nastanjivali na sličnim terenima kamenitog Mediterana (Vrbnik kod Knina, Vrbnik na otoku Krku, Herceg Novi), osim onih koji su u novije vreme, posle 2.sv.rata migrirali u veće gradove.

    • nenad

      nenad amanovic 1962–pok stevo amanovic-rodjen 1927.g-selo amanovic-vrbnik-knin.otac todor-majka andjelija-braca-pok-bosko-milos-ziv brat iz sibenika-vlade amanovic-otac moj doselio 1945.g,u split.radio kao policajac-mjlicija-ima nas od splita-kastela-sibenika-zadra,u biti nas ima svugdje.drago mi je da mogu nesto doznati o svojem porijeklu.pohvale za vas,a pozdrav svim amanovicima od nenada amanovic-pozeska 2-21000-split.nalazim se na facebook.mir s vama.

  2. Војислав Ананић

    АМАНОВИЋ (п), у Величанима (Попово). Досцеили су из Крушевице (Љубиње). гдје је остала успомена на њих у “имену Амановића крушке под гробљем”. Славе Никољдан (84:178).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.