Poreklo porodice Amanović

10. februar 2012.

komentara: 3

[toggle title=”TESTIRANI AMANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Amanović

Haplogrupa: I2a DN rod AB

Poreklo: Vrbnik, Knin, Dalmacija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Amanović se pojavljuje u Dalmaciji, mestima Vrbnik, Knin, Zadar.

U istočnoj Hercegovini Amanovića ima u selu Veličani (Popovo). Doselili su se iz Kruševice (Ljubinje), gde je, prema pisanju Rista Milićevića u “Hercegovačkim prezimenima”, ostala uspomena na njih u imenu `Amanovića kruške pod grobljem`.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (i u Dalmaciji i u Hercegovini)

___________________________________________________________________________________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Nina

    Poštovani,
    Veoma mi je drago što postoji ovakva jedna aktivnost na internetu. To je naročito potrebno u današnje vreme kada se ljudi često sele, a veze sa korenima su sve slabije. Moje devojačko prezime je Amanović i rođena sam u Kninu. Amanovića još ima i na otoku Krku gde takođe postoji mesto Vrbnik, a u starim crkvenim knjigama područja Herceg Novog u Crnoj Gori takođe se pojavljuje prezime Amanović. To su moja saznanja. Karakteristično je da su se svi Amanovići u prošlosti nastanjivali na sličnim terenima kamenitog Mediterana (Vrbnik kod Knina, Vrbnik na otoku Krku, Herceg Novi), osim onih koji su u novije vreme, posle 2.sv.rata migrirali u veće gradove.

    • nenad

      nenad amanovic 1962–pok stevo amanovic-rodjen 1927.g-selo amanovic-vrbnik-knin.otac todor-majka andjelija-braca-pok-bosko-milos-ziv brat iz sibenika-vlade amanovic-otac moj doselio 1945.g,u split.radio kao policajac-mjlicija-ima nas od splita-kastela-sibenika-zadra,u biti nas ima svugdje.drago mi je da mogu nesto doznati o svojem porijeklu.pohvale za vas,a pozdrav svim amanovicima od nenada amanovic-pozeska 2-21000-split.nalazim se na facebook.mir s vama.

  2. Vojislav Ananić

    AMANOVIĆ (p), u Veličanima (Popovo). Dosceili su iz Kruševice (Ljubinje). gdje je ostala uspomena na njih u “imenu Amanovića kruške pod grobljem”. Slave Nikoljdan (84:178).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.