Шмигић

25. март 2012.

коментара: 8

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Dragana

    Старо српско презиме. Потиче са Косова. Највише српског становника које носе презиме Шмигић, било је на територији Дренице (период до1999). Моји преци, као и отац живели су у селу Леочина, општина Србица. По писаним историјским подацима, староседеоци Срби су ту настањени још пре Косовске битке. Крсна слава св. Арханђел. Срби са ових простора и наравно моји преци, одолевали су многим освајачима , од Турака па све до Шиптара. На жалост, за сада, Леочина је без Срба. У рату ’99 год, много је Срба убијено, киднаповано и протерано.
    Куће порушене, као и многе цркве.
    Да ли још увек постоји чесма, подигнита у част мога деде Анђелка Шмигића и његових сабораца, у другом светском рату, који је погинио бранећи село од Арнаута, не знам!
    Мој отац Чедо Шмигић, иако је морао да напусти родно место, никада није хтео да прода земљу Шиптарима. Поносна на њега и на деду, са чврстом вером да ћемо ускоро, поново моћи слободно живети ту, одакле смо потекли. Хвала

    • Шмигић Милан

      Поштована Драгана, Шмигићи од којих моја породица потиче су се 1907. године из Леочине доселили у Топлицу, село Товрљане, општина Прокупље. Наш предак који је повео сеобу породице се звао Милета Шмигић и био је рођен 1804. године. Мој деда Јефтимије био је Милетин унук, јунак гвозденог пука који је победио Аустријанце у Церској бици.Родослов наше гране је описан детаљнно у књизи коју је написао мој брат од стрица Радивоје Шмигић. У нашем засеоку у селу Товрљану 2007. године више није било активних кућа Шмигића. Срећом, знањем и великим трудом данас су три куће Шмигића (Илија и Драга, Ђорђе и Аида, Радивоје и Снежана) поново активне читаве године и представљају узор свим члановима породице. Будите слободни да ме контактирате, како бисмо разменили више информација о нашим прецима и потомциима. Срдачно, Милан Шмигић

  2. Dragana

    Dragi Milane, tek sada sam videla vasu objavu. Veoma mi je drago sto ste dopunili vasim podacima. Pitacu tatu za vasu porodicu. Volela bih da imam knjigu , koju pominjete. Inace, moj rodjeni brat od strica se zove Milan Smigic. Pronadjite moj profil na fejsu Draagana(sa dva aa) ilic Kraljevo. Pozdrav Milane.