Šmigić

25. mart 2012.

komentara: 8

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Dragana

    Staro srpsko prezime. Potiče sa Kosova. Najviše srpskog stanovnika koje nose prezime Šmigić, bilo je na teritoriji Drenice (period do1999). Moji preci, kao i otac živeli su u selu Leočina, opština Srbica. Po pisanim istorijskim podacima, starosedeoci Srbi su tu nastanjeni još pre Kosovske bitke. Krsna slava sv. Arhanđel. Srbi sa ovih prostora i naravno moji preci, odolevali su mnogim osvajačima , od Turaka pa sve do Šiptara. Na žalost, za sada, Leočina je bez Srba. U ratu ’99 god, mnogo je Srba ubijeno, kidnapovano i proterano.
    Kuće porušene, kao i mnoge crkve.
    Da li još uvek postoji česma, podignita u čast moga dede Anđelka Šmigića i njegovih saboraca, u drugom svetskom ratu, koji je poginio braneći selo od Arnauta, ne znam!
    Moj otac Čedo Šmigić, iako je morao da napusti rodno mesto, nikada nije hteo da proda zemlju Šiptarima. Ponosna na njega i na dedu, sa čvrstom verom da ćemo uskoro, ponovo moći slobodno živeti tu, odakle smo potekli. Hvala

    • Šmigić Milan

      Poštovana Dragana, Šmigići od kojih moja porodica potiče su se 1907. godine iz Leočine doselili u Toplicu, selo Tovrljane, opština Prokuplje. Naš predak koji je poveo seobu porodice se zvao Mileta Šmigić i bio je rođen 1804. godine. Moj deda Jeftimije bio je Miletin unuk, junak gvozdenog puka koji je pobedio Austrijance u Cerskoj bici.Rodoslov naše grane je opisan detaljnno u knjizi koju je napisao moj brat od strica Radivoje Šmigić. U našem zaseoku u selu Tovrljanu 2007. godine više nije bilo aktivnih kuća Šmigića. Srećom, znanjem i velikim trudom danas su tri kuće Šmigića (Ilija i Draga, Đorđe i Aida, Radivoje i Snežana) ponovo aktivne čitave godine i predstavljaju uzor svim članovima porodice. Budite slobodni da me kontaktirate, kako bismo razmenili više informacija o našim precima i potomciima. Srdačno, Milan Šmigić

  2. Dragana

    Dragi Milane, tek sada sam videla vasu objavu. Veoma mi je drago sto ste dopunili vasim podacima. Pitacu tatu za vasu porodicu. Volela bih da imam knjigu , koju pominjete. Inace, moj rodjeni brat od strica se zove Milan Smigic. Pronadjite moj profil na fejsu Draagana(sa dva aa) ilic Kraljevo. Pozdrav Milane.