Порекло презимена Алвировић

10. фебруар 2012.

коментара: 4

Презиме Алвировић (Алфировић) по Велимиру Михајловићу (књига „Српски презименик“) сведочи о нашој историји, кад су наши људи имали високе титуле у аустроугарској администрацији. Алфир долази од немачке речи Wahlfürst – што значи „изборни кнез“. Наши људи су скратили и прилагодили себи и своме изговору ову дугачку реч тако што су одбацили први и два последња гласа (слова): Wahlfürst је постало алфир. Од тога Алфировић и Алвировић.

Са друге стране, по Петру Скоку, презиме Алвировић (Алфировић) потиче од арапске речи al faris – коњ. Од тога је у Шпанији (арапска окупација Шпаније) настало alférez – коњаник, заставник, потпоручник. Преко италијанског alfire са истим значењем та реч је дошла у Далмацију као војнички термин у млетачкој војсци. Од тог alfir настало је презиме Алфировић, односно Алвировић.

Дајем предност другој варијанти (Скоковој), јер сам Велимир Михајловић тврди да се то презиме среће „на острву Зларину у задарском архипелагу“ и да су га неки људи „по војничкој части добили“. Далмација и острва су били под млетачком управом све до 18. века (изузев од 1358. до 1409. када еј била у саставу Угарске), а друго, алфир – заставник је пре војничка титула него изборни кнез. То изборни кнез ми звучи некако „цивилно“, административно, а не војнички (Аlfieri – италијанско презиме).

Алвировића има у Туку код Босанског Петровца, где су дошли из Далмације, из места Плавно, почетком 19. века. Као разлог преласка у Босанску Крајину наводи се избегавање служења војске.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан

ПОЗНАТИ: Мирко Алвировић, новинар

ИЗВОР: “Презимена су чувари нашег језика”, Загорка Вавић Грос, стр. 239-240 (Прометеј)

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. mitar alfirovic

    Znam samo da je pradeda dosao u Sabac 19?? iz Plavna. Voleo bih da narucim rodoslov koji bi pocinjao sa pradedom pa nadalje,koliko je to moguce.

    • МИЛЕ

      ПОШАЉИ МИ АДРЕСУ, МИТРЕ, А ЈА ЋУ ТИ ПОСЛАТИ ШАБАЧКО СТАБЛО. ПРАВЉЕНО ЈЕ ПРЕД ПРОШЛИ РАТ. ТИ ЋЕШ ГА ДОПУНИТИ ПА МИ ДОПУЊЕНОГ ВРАТИТИ. АКО ТЕ БУДЕ ИНТЕРЕСОВАЛО ШИРЕ СТАБЛО БИЧЕМО У КОНТАКТУ.ПОЗДРАВИ РАДЕНКА, МИТРА, РАДУ, ДМИТРА И ВАСИЉА. МИЛЕ ПЛАВАЊАЦ

  2. Alfirović Branko

    Moja porodica potiče iz Belegiša,a odakle su mi preci došli i kada pojima nemam.Znam da imamo rodbine u Zemunu i okolini.Baba je sa decom posle II sv. rata prešla u Inđiju i tu smo jedini Alfirovići mada smo ustvari Alfirevići ali je došlo do greške u opštinskim knjigama i tako je i ostalo još od dede koji je poginuo na sremskom frontu.Moj pokojni otac nam je stalno govorio da nam je neki pradeda bio knez.Nas Alfirovića u Inđiji ima tri familije od tri rođena brata.

    • Бранко,
      презимена Алфировић, Алфир, Алвировић, Алвијери и сл., потичу од романске речи за заставу што значи да је ваш предак био ”заставник / барјактар” у војсци. Чињеница да је реч романског порекла, и као таква вероватно упућује на област која је на неки начин била под млетачким утицајем. На пример, у Плавном код Книна постоји презиме Алфировић (Алфиревић) и славе Св. Николу. Пореклом су из Босне, али су презиме сигурно добили у Далмацији.