Порекло презимена Чабрило

23. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Čabrilo

    Poreklo vodimo po jednoj teoriji od Vukosavića zajedno sa Maksimovićima, ovo prezime je poreklom iz Hercegovine

  2. Војислав Ананић

    Чабрили

    Породица Чабрило (Срби) живи у Козицама, Тријебањ (Столац). Дедијер је почетком двадесетог вијека забиљежио ову причу о Чабрилима у Загори, у Попову пољу. “У Јасенику су живјели прије 200 г. Четири брата па убили бега Ченгића и због тог неки отишли у Русију, а Лако, Дука и Бијеле пребјегли у Загору на Ресулбеговића земљу. Бијели се и Дуки ту није свиђало, па је Бијеле прешао у Бјелошев До у Љубињу и тамо их зову Поповићима (15 кућа). Дука је прешао у Луг и од њега су у Лугу: Дучићи. Четврти брат Вуко остао је у Јасенику, а потомци му се зову Вукомановићи. Дукин син Максим отишао у Сарајево, па му тамо потомке зову Максимовићима. Једна кућа те породице живи у Трнову код Сарајева. Од Дучића су и Чабрили у Подвележју код Невесиња. Од Дучића су и они Дучићи што живе у Београду у Србији, и они у Рупјелима код Требиња. Славе Ђурђевдан.” Чабрило у Козицама дошао је из Подвележја, вјероватно на женинство. У списку важнијих влашких племена, Мулић налази Чабриле као припаднике племена Бањани. Истраживачи биљеже Чабриле у „Грахово (Никшић) од њих у Никшићу и Подкрш (Дабарско Поље, Херцеговина)”.
    Вјероватно најстарији запис о присуству породице Чабрило у благајском кадилуку налазимо у Сиџилу благајског кадије (1728-1732), гдје стоји: “Махмут челебија, син Мурат спахије, посудио је Николи Чабрилу 9.306 акчи који је дао обавезу да ће новац повратити у року од три мјесеца. За њу је јамчио својим иметком Осман Шкоро (ИШкоро) 19. шабана 1143. (1731).” У попису породица у Мостару спомиње се име Ђуре Чабрила, 1832. године.
    Чабрили су добили презиме према ријечи “чабар – дрвена посуда за воду, мјера за жито, вино”. Могао је то бити онај човјек ко прави чаброве или мјери на чаброве итд.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  3. Војислав Ананић

    ЧАБРИЛО (п), презиме породица настањених у Подвележју код Невесиња. Према Дедијеру, поријеклом су од Дучића из Луга (Требиње), Славе Ђурђевдан (59:273), Чабрили живе и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Небојша Бејат

    ЧАБРИЛО

    (Славе Ђурђевдан)

    Чабрили су 1887. године у Ортијеш доселили из села Жуберин у општини Невесиње, у временском периоду у којем је овим просторима владала аустроугарска окупациона империја (1878 – 1918). Најстарији предак, који је доселио, звао се Чабрило (Вукан) Максим (13. 9. 1886 – 30. 9. 1944). Његова мајка Јела, кћерка јединица Луке Берберовића (1834 – 1901), удала се у Жуберин за Максимовог оца Вукана. Након Вуканове погибије, вратила се у Ортијеш са четворогодишњом кћерком Маром и једногодишњом бебом, сином Максимом. Максим је имао три сина: Божидара (1919 – 1996), Васу (13. 2. 1927 – 13. 6. 1943) и Данила (2. 2. 1929 – 13. 7. 1945). Божидар има мушко потомство до данашњих дана. Васо и Данило се нису женили и нису имали дјеце. На једном дијелу земљишног посједа, које је Јела наслиједила од свог оца, живе Чабрили, потомци из првог, а на другом дијелу, Црногорци, потомци из њеног другог брака. Јела, кћерка јединица Луке Берберовића, рођена је 6. 9. 1868. године. Преминула је 29. 9. 1940. године.