Poreklo prezimena Čabrilo

23. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Čabrilo

    Poreklo vodimo po jednoj teoriji od Vukosavića zajedno sa Maksimovićima, ovo prezime je poreklom iz Hercegovine

  2. Vojislav Ananić

    Čabrili

    Porodica Čabrilo (Srbi) živi u Kozicama, Trijebanj (Stolac). Dedijer je početkom dvadesetog vijeka zabilježio ovu priču o Čabrilima u Zagori, u Popovu polju. “U Jaseniku su živjeli prije 200 g. Četiri brata pa ubili bega Čengića i zbog tog neki otišli u Rusiju, a Lako, Duka i Bijele prebjegli u Zagoru na Resulbegovića zemlju. Bijeli se i Duki tu nije sviđalo, pa je Bijele prešao u Bjelošev Do u Ljubinju i tamo ih zovu Popovićima (15 kuća). Duka je prešao u Lug i od njega su u Lugu: Dučići. Četvrti brat Vuko ostao je u Jaseniku, a potomci mu se zovu Vukomanovići. Dukin sin Maksim otišao u Sarajevo, pa mu tamo potomke zovu Maksimovićima. Jedna kuća te porodice živi u Trnovu kod Sarajeva. Od Dučića su i Čabrili u Podveležju kod Nevesinja. Od Dučića su i oni Dučići što žive u Beogradu u Srbiji, i oni u Rupjelima kod Trebinja. Slave Đurđevdan.” Čabrilo u Kozicama došao je iz Podveležja, vjerovatno na ženinstvo. U spisku važnijih vlaških plemena, Mulić nalazi Čabrile kao pripadnike plemena Banjani. Istraživači bilježe Čabrile u „Grahovo (Nikšić) od njih u Nikšiću i Podkrš (Dabarsko Polje, Hercegovina)”.
    Vjerovatno najstariji zapis o prisustvu porodice Čabrilo u blagajskom kadiluku nalazimo u Sidžilu blagajskog kadije (1728-1732), gdje stoji: “Mahmut čelebija, sin Murat spahije, posudio je Nikoli Čabrilu 9.306 akči koji je dao obavezu da će novac povratiti u roku od tri mjeseca. Za nju je jamčio svojim imetkom Osman Škoro (IŠkoro) 19. šabana 1143. (1731).” U popisu porodica u Mostaru spominje se ime Đure Čabrila, 1832. godine.
    Čabrili su dobili prezime prema riječi “čabar – drvena posuda za vodu, mjera za žito, vino”. Mogao je to biti onaj čovjek ko pravi čabrove ili mjeri na čabrove itd.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  3. Vojislav Ananić

    ČABRILO (p), prezime porodica nastanjenih u Podveležju kod Nevesinja. Prema Dedijeru, porijeklom su od Dučića iz Luga (Trebinje), Slave Đurđevdan (59:273), Čabrili žive i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Nebojša Bejat

    ČABRILO

    (Slave Đurđevdan)

    Čabrili su 1887. godine u Ortiješ doselili iz sela Žuberin u opštini Nevesinje, u vremenskom periodu u kojem je ovim prostorima vladala austrougarska okupaciona imperija (1878 – 1918). Najstariji predak, koji je doselio, zvao se Čabrilo (Vukan) Maksim (13. 9. 1886 – 30. 9. 1944). Njegova majka Jela, kćerka jedinica Luke Berberovića (1834 – 1901), udala se u Žuberin za Maksimovog oca Vukana. Nakon Vukanove pogibije, vratila se u Ortiješ sa četvorogodišnjom kćerkom Marom i jednogodišnjom bebom, sinom Maksimom. Maksim je imao tri sina: Božidara (1919 – 1996), Vasu (13. 2. 1927 – 13. 6. 1943) i Danila (2. 2. 1929 – 13. 7. 1945). Božidar ima muško potomstvo do današnjih dana. Vaso i Danilo se nisu ženili i nisu imali djece. Na jednom dijelu zemljišnog posjeda, koje je Jela naslijedila od svog oca, žive Čabrili, potomci iz prvog, a na drugom dijelu, Crnogorci, potomci iz njenog drugog braka. Jela, kćerka jedinica Luke Berberovića, rođena je 6. 9. 1868. godine. Preminula je 29. 9. 1940. godine.