Тешинић

16. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ТЕШИНИЋ, толико ријетко презиме да га у цијелој Босни има само у два села (Горња Градина, Читлук) – (32). Слаби су трагови о поријеклу ове породице. Памти се само толико да су у Г. Градини најстарији били Анто и Дамјан Тешинић. Предак им није био Тешан, јер би се у том случају презивали Тешановићи, а изгледа ни Тешо јер би онда били Тешићи.
    По предању прве породице Тешинића у овом крају биле су настањене у Муратима. Због великих намета и веома тешког живота под Турцима, Тешинићи су се из Мурата, послије једне тучњаве са Турчином који је за вријеме вршидбе дошао по “свој дио”, преселили у Шаш у Хрватску која је у то вријеме била под Аустроугарском и ту живјели све до пропасти турске власти у Босни када су се вратили и населили у Горњу Градину и Читлук. Једна породица је остала у Шашу, а једна отишла у Приједор.
    Први Тешинићи који су се населили у Горњу Градину били су Антини и Дамјанови очеви, а у Читлук отац Милин и Јованов. Миле је имао сина Стевана, Стеван сина Остоју, а Јован синове Илију и Марка. Илијини синови били су Јово, Милан и Станко. Марко није имао дјеце.
    Тешинић Анте у Горњој Градини је имао синове Јована, Симу и Луку. Тешинићи славе Никољдан.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.