Tešinić

16. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    TEŠINIĆ, toliko rijetko prezime da ga u cijeloj Bosni ima samo u dva sela (Gornja Gradina, Čitluk) – (32). Slabi su tragovi o porijeklu ove porodice. Pamti se samo toliko da su u G. Gradini najstariji bili Anto i Damjan Tešinić. Predak im nije bio Tešan, jer bi se u tom slučaju prezivali Tešanovići, a izgleda ni Tešo jer bi onda bili Tešići.
    Po predanju prve porodice Tešinića u ovom kraju bile su nastanjene u Muratima. Zbog velikih nameta i veoma teškog života pod Turcima, Tešinići su se iz Murata, poslije jedne tučnjave sa Turčinom koji je za vrijeme vršidbe došao po “svoj dio”, preselili u Šaš u Hrvatsku koja je u to vrijeme bila pod Austrougarskom i tu živjeli sve do propasti turske vlasti u Bosni kada su se vratili i naselili u Gornju Gradinu i Čitluk. Jedna porodica je ostala u Šašu, a jedna otišla u Prijedor.
    Prvi Tešinići koji su se naselili u Gornju Gradinu bili su Antini i Damjanovi očevi, a u Čitluk otac Milin i Jovanov. Mile je imao sina Stevana, Stevan sina Ostoju, a Jovan sinove Iliju i Marka. Ilijini sinovi bili su Jovo, Milan i Stanko. Marko nije imao djece.
    Tešinić Ante u Gornjoj Gradini je imao sinove Jovana, Simu i Luku. Tešinići slave Nikoljdan.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.