Порекло презимена Ћулибрк

5. фебруар 2012.

коментара: 8

Презиме Ћулибрк се појављује највише међу Србима у Босанској крајини, као и у Босанској Посавини.

Група родова Мајсторовић – Ћулибрк расељавала се по овој области из Лике. Славе Јовањдан. Има их Ћулибрка 107 к. у 17 насеља, Мајсторовића 11 к. у 4 н.; Стојнића 10 к. у 5 н.; Тувића 7 к. у 2 н. и Cиротке 4 к.

Из ових је Ћулибрка барјактар Никола у чети војводе Петра Мркоњића.

Познато је и генетичко порекло Ћулибрка из села Праштали (Сански Мост), којима је старије презиме Мајсторовић, а славе Јовањдан. Ови Ћулибрци припадају хаплогрупи E-V13>Z5018>S2979>L241.

Познати:

Свештеномученик Лаза Ћулибрк. Рођен је 1847. године у Војевци. Рукоположен је за ђакона и свештеника 1847. године. За време Првог светског рата интерниран је у Арад, где је умро 12. марта 1915. године.

Јован Ћулибрк, епископ славонски. Ближи преци епископа Јована су пореклом из села Црнче код Дервенте. О њиховом даљем пореклу се каже да су од Лапца у Лици, слави Јовањдан.

Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН

 

Наредни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Ћулибрци су и Срби пореклом из села Црнче код Дервенте, Босна и Херцеговина.

    Крсна слава им је Јовандан.

    Од њих је пореклом и садашњи владика Пакрачко-славонски Јован Ћулибрк.

    О пореклу рода и настанку презимена се каже да су пореклом од Лапца у Лици, где су се звали Мајсторовићима, а ново презиме су добили некад у другој половини XVIII века, тако што кад су једном кроз чаршију (крупску?) пролазили, гледала их була с прозора. Кад угледа једног Мајсторовића узврнутих бркова, ускликне на прозору: „гле онога ћулибрка”. Отада та грана Мајсторовића доби презиме : Ћулибрк. (в. Петар Рађеновић, Бјелајско Поље и Бравско, Српски етнографски зборник, 1925 XXXV)

  2. У књизи “Унац” од Петра Рађеновића пише о презимену Прпа да су настали од Ћулибрка,овдје на сајту Порекло у презимеима под словом П нема Прпа,иначе Прпе су по књизи “Унац” добиле презиме по неком Ћулибрку који је побјегао од неке војне обавезе из Лике или Далмације и склонио се у село Тичево,Грахово,те га прозову Прпа.Славе Јовандан.У селу Мотике,Бања Лука,има Прпа који су око 1878. доселили из Тичева.

  3. Zdravko

    Istorija koju je ispricao citalac”DEFENDOR” je poznata svim Culibrcima, osim navoda da su poreklom iz Dervente.Naime, po nekim pisanim izvorima , izmedju ostalog i po J. Cvijicu , Culibrci (t.j. Majstorovici ) su poreklom iz okoline danasnjeg Mavrova , odakle su se pod najezdom Turaka selili na zapad, u pocetku na Kosovo i Metohiju ( i danas postoji selo u okolini Peci sa nazivom Majstorovici) a potom dalje u Crnu Goru ( okolina Njegusa – takodje selo Majstorovici ) , dalje u Hercegovinu ( Nevesinje) i Dalmaciju, Liku , da bi polovinom 18.-og veka dospeli u Bos. Krajinu gde je ta grana Majstorovica dobila naziv Culibrk, kako je vec napisao Defender.
    O tome da su u Bos. Krajinu ,a i Liku, dosli sa prostora Dalmacije ,koja je tada bila pod vlascu Italije (Venecije) svedoci i fakt da su brkove nosili na “Italijanski” nacin – uzvrnuto , a ne kako je bio obicaj kod lokalnih muskaraca, po cemu su i nazvani Culibrci.

  4. Prema prici mog djeda Ostoje Culibrka, koji je zivio u selu Laminci kod Nove Topole, Culibrci potjecu od dva brata Srbina, koji su ubili nekog turskog velikodostojnika i bjezeci pred odmazdom, naselili se tu u Lijevce polju. Slavili smo Jovandan. 20 januara, kao krsnu slavu.

  5. Марина Крстић

    Мој прадеда Анђелко Ћулибирк је стицајем околности као дете дошао у Војводину да изучава занат и ту је и остао. Пореклом је из села Гоња Вођеница код Босанског Петровца. Слава Јовањдан. На неким форумима сам дошла до податка да су ти Ћулибрци из Горње Вођенице дошли са Обљаја и да је њихова старина од Лапца у Лици где су се раније звали Мајсторовићи. Ново презиме су наравно стекли због начина на који су шиљили бркове. Не знам колико је то тачно. Такође, дошла сам и до податка да су заправо ти Ћулибрци који су се раније презивали Мајсторовићи доста раније доселили из Маврова (Македонија), да су се под Турцима повлачили на запад, прво у Црну Гору, па Босну… Знам да имам родбину на Кипру и у Паризу, али не знам више детаља…

  6. Srdjan Culibrk

    Moji su od Bravskog pored Banja Luke.Poreklo nam vodi od makedonije,preko crne gore do bosne.(namerno pisem malim slovom).U mom istrazivanju sam dosao do prekosovskog ciklusa-naravno neagurumentavno,ali vrlo interesantno.U svakom slucaju su Culibrci-Srbi pravoslavci,koji se nisu mesali sa narodima azijatsko tipa ili arapskog,vec sa svojim-autohtonim-Srbima.Pozrav svim Culibrcima u svetu!!!