Зиројевић

7. март 2012.

коментара: 3

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЗИРОЈЕВИЋ (п), у Браићевићима (Гацко), Дубљевићима (Невесиње), Плочнику (Борач), Струпићима (Дабар)…Старином су Предојевићи из Риђана. У “најстартје вријеме” Браићевићи су били имање кнеза Предојевића из Пријевора код Билеће. Из његова братства био је неки Брајко по коме је село добило име. Брајков отац звао се Зироје и по њему су Зиројевићи добили презиме. Из Браићевића су се расељавали у Плочник, Дубљевиће и друга мјеста. У Струпиће је “додигао” Гргур око 1865. године, из Гацка. Славе Никољдан (59:321,328, 333: 248:33). Зиројевића има настањених и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Никола Жарковић

    Поздрав!

    Пошто је моја пок. баба из фамилије Зиројевић (Цвијета Зиројевић – “Зироиша” (1910 – 1987)), оно што знам јесте да је пореклом из села Пресједовац из Херцеговине. Удата за Милутина Жарковића из села Крушчица, Херцеговина. То му дође троугао Гацко – Невесиње – Калиновик (лева обала Неретве). Као колонисти, селе се на Космет око 1930. (Урошевац) а потом, опет, као колонисти бивају настањени у Војводину (околина Београда).

    Оно што знам о баби, јесте да је као млада остала и без мајке и без оца, и да је њен стриц водио рачуна о њој, што значи да би требало да има још Зиројевића у Херцеговини (по мушкој линији).

    Срдачно,
    Никола Жарковић

  3. Zirojevic

    Prezime Zirojevic je iz Crne Gore , iz Niksica tojest okoline. Sve druge zavere zu najverovatnije lazne. To sto su neki otisli u
    Republiku Srpsku ili u Srbiju se zove rasejlavanje sa jednog mjesta. Al se nesmje zaboravit odakle poticemo. U najvise slucajeva smo mi Crno gorci Srpska Sparte Familije.
    pozdrav